Eurosaadik Vytautas Landsbergis kritiseeris ka Palangat juhtivaid linnaisasid suutmatuse eest siiani sõdurite haudade probleemile lahendus leida, kirjutab Leedu päevaleht Lietuvos rytas.

Konservatiivide partei halli kardinali Landsbergise ettepanek on kui kuum kartul kuurordi võimude jaoks – käes hoida on valusavõitu, aga ära visata ka ei saa – see tähendaks Landsbergise arvamuse ignoreerimist.

Ka Palanga linnapea Šarūnas Vaitkus nõustus, et katoliku kiriku vastas olev praegune punasõdurite matmispaik pole sobilik.

“Me üritame sellele küsimusele lahenduse leida. Seda enam, et ka linnakodanikud tahavad samuti säilmete ümbermatmist. Kuid me ei kavatse seda vägivaldselt teha nagu see juhtus viis aastat tagasi Tallinnas. Vaid tsiviliseeritud moel kui oleme leidnud kompromissi Vene saatkonnaga,” selgitas meer.

Samas on Landsbergise ettepanek toonud endaga kaasa vaidlused. “Milleks narrida inimesi? Jätke hukkunute säilmed rahule. Aastaid pole need kalmud kedagi seganud, aga näete Landsbergist segavad,” oli ärritunud arhitekt Rusna Vaineikytė.

Kuid Palanga elanik omaaegne küüditatu 84-aastane Stasys Jasas arvab teisiti: “Nõukogude sõdurid maeti linna kõige nähtavama koha peale – kiriku ette. Kui võitjad. Miks me peame leppima kohaga, mille valis okupantide võim?”