“Leedu vastu peetakse praegu psühholoogilist tuumasõda. Meie piiride lähistele tuleb kaks tuumaelektrijaama, ning nad üritavad meid rahustada, et tegemist on uue süsteemiga, mitte sellisega, nagu oli Tšernobõlis, et see on turvaline. Ent seda, kas see on turvaline, näeme pärast või sellest, kas jääme ellu või mitte,” ütles BNSi teatel Sąjūdise auesimees Landsbergis organisatsiooni konverentsil esinedes.

Landsbergis usub, et tuumajaamade rajamise näol on tegemist Venemaa ettekavatsetud sammudega, mille eesmärgiks on mõjutada Leedu riiklust.

“Selle psühholoogilise tuumasõja peamiseks eesmärgiks pole mitte toota elektrit Kaliningradi oblastile, mida see ka tegelikult vajab, või Valgevenele, kes saaks seda toota kaugemal (piirist), vaid peremees Moskvast on andnud käsu ehitada tuumajaamad Leedu piiri lähistele, et täiendavalt lahendada küsimus kättemaksust ning tulevasest koloniseerimisest, juhul kui midagi juhtub. Kaks kärbest ühe hoobiga, kuna ebakindluse, usaldamatuse õhkkond, hirm tekitatakse inimeste jaoks, kes tunnevad, et elavad kiviviske kaugusel vulkaanist ning kolivad nende piiride juurest kuhugi kaugemale,” ütles ta.

Venemaast kõneldes mainis Landsbergis ka Nord Streami projekti ning gaasijuhtme negatiivset mõju Läänemerele.

“Me peame kaitsma Leedut meie naabrite eest, või ühe peamise naabri eest, kes ei taha Leedu eksistentsi, nagu ta pole seda tahtnud ajalooliselt alates tsaar Ivani ajast,” ütles EP saadik.

“Nüüd nad teatavad rahulolevalt, et torujuhtme rajamine on lõpule jõudmas ning et selle tekitatud kahjud on minimaalsed. Ent teated tulevad riigilt, kes on huvitatud propagandast,” viitas ta.