President George W. Bush mõistis uuest tapmistelainest rahuprotsessile sündivat ohtu tajudes rünnakud hukka ja kutsus kogu vaba maailma kasutama igat untsi oma jõust, et vägivalda peatada.

Jeruusalemma plahvatuse oma kätetööks tunnistanud äärmusrühmitus Hamas on aga lubanud rünnakuid jätkata ja Iisrael on tõotanud tappa edaspidigi palestiina sissirühmituste liikmeid, mistõttu on USA-l vähe lootust rahusamme jätkata.

Ultraordoksseks juudiks maskeerunud palestiinlane õhkis end kolmapäeva pealelõunase tipptunni ajal Jeruusalemma avaturu lähedal liinibussis. Surma sai 16 ja vigastada üle 100 inimese. Plahvatus rebis tükkideks bussi ja paljud selles sõitnud inimesed, nii et tänav oli ümberringi verd ja kehaosi täis.

Politsei sõnul oli lõhkekeha maksimaalse mõju saavutamiseks täidetud naeltega. Plahvatus lõi bussil osaliselt katuse pealt.

Mõni minut hiljem tulistasid Iisraeli helikopterid Gaza sektoris Hamasi liikmete autot, tappes kaks rühmituse liiget ja viis juhuslikku möödujat.

Hamasi teatel oli üks rünnakus tapetuist tema sõjalise tiiva juht Tito Massaoud. Iisraeli julgeolekuallikate teatel süüdistati teda seotuses isetehtud Qassam-rakettide tulistamisega Lõuna-Iisraeli ja Gaza juudiasundustesse.

Palestiina allikate andmetel oli teine hukkunu Hamasi vaimse juhi šeik Ahmed Yassini endine ihukaitsja.

Kesköö paiku tapeti teises kopterirünnakus veel kaks Hamasi võitlejat.

Hamasi teatel korraldati Jeruusalemma bussiplahvatus kättemaksuks Iisraeli teisipäevase raketirünnaku eest, millega püüti tappa üht rühmituse juhti Abdel-Aziz al-Rantissit.

Iisraeli ametnikud aga väitsid, et enesetapja oli saanud käsu kolmapäeval buss õhkida juba enne Rantissi haavamist teisipäevases rünakus. Lisaks olevat Iisraeli julgeolekujõud vahistanud viimase nädala jooksul veel 10 suitsiidivõitlejat.

Palestiina omavalitsuse esimees Yasser Arafat mõistis kolmapäeval hukka nii Jeruusalemma bussiplahvatuse kui kopterirünnaku Gazas.

Iisraeli eaminister Ariel Sharon, kes sai Rantissi tapmiskatse eest Bushilt tõsiselt võtta, tõotas jätkata palestiina sisside hävitamist. Samas kinnitas ta, et Iisrael jääb kindlaks rahuplaanile.

Bush käivitas uue rahuplaani möödunud nädalal Jordaanias Sharoni ja Palestiina peaministri Mahmoud Abbasiga kohtudes, lootes lõpetada 32 kuud kestnud verevalamist ja jõuda nii kaugele, et 2005. aastal oleks võimalik luua iseseisev Palestiina riik.