Verevalamised jätkusid endise hooga, ohvreid oli mõlemal poolel ja Palestiina rühmitus võttis lühikeseks ajaks vangi kaks välisajakirjanikku.

Osapoolte ametnikud ütlesid, et teisipäeva õhtul Jordani läänekaldal Ram Allahis toimunud kõnelustel ei tehtud edusamme rahutuste lõpetamise vallas, kuid lepiti kokku, et julgeolekuametnikud kohtuvad taas kolmapäeval Gaza sektoris.

USA eriesindaja William Burnsi kolmepäevane diplomaatiline ponnistus ei kandnud vilja — Iisrael ja Palestiina ei soostunud rakendama rahuvsvahelise raporti soovitusi vägivalla lõpetamiseks.

“Vägivalla jätkumine ähvardab need püüded nurjata,” öeldakse USA Tel Avivi saatkonna avalduses.

Palestiina suitsiiditerroristid õhkisid end teisipäeval Gazas Iisraeli armee kontrollpunkti lähedal ja relvastatud rünnakuid panid toime nii palestiinlased kui juudid. Läänekaldal tapeti kolm juudiasunikku, kaks neist naised, ja üks palestiinlane.

Palestiinlased võtsid Gaza sektoris vangi USA ajakirja Newsweek töötajad — ameerika ajakirjaniku Joshua Hammeri ja briti fotograafi Gary Knighti. Mõlemad lasti paar tundi hiljem elusate ja tervetena vabaks.

Rühmitus Fatah Hawks põhjendas oma tegu sooviga juhtida tähelepanu USA ja Briti erapoolikusele, kes Lähis-Ida konfliktis toetavad Iisraeli. Palestiina julgeolekujuhid tõotasid süüdlased üles leida ja neid karistada.

Iisraeli kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles, et kohtumisel Ram Allahi lähedal nõudis Iisraeli armeekomandör kindralmajor Yitzhak Eitan palestiinlastelt samme vägivalla lõpetamiseks.

“Palestiinlased ei andnud kohtumisel mingeid lubadusi vägivalla lõpetamiseks,” ütles pressiesindaja.

Jordani läänekaldal Palestiina rahvusvägede komandör Haj Ismail Jaber ütles, et mingit edu ei saavutatud. Tema sõnul nõudis Iisrael palestiinlastelt vaherahu, palestiinlased leidsid aga, et esmalt peab Iisrael tulistamise lõpetama.

“Me ei saa midagi teha, kuni Iisrael ei ole blokaadi lõpetanud ja tõmmanud oma vägesid tagasi punkti, kus need olid enne kokkupõrgete puhkemist,” ütles Jaber.

Kaheks kuud kestnud kokkupõrgetes on surma saanud vähemalt 449 palestiinlast, 90 juuti ja 13 Iisraeli araablast.

Iisraeli armee ütles, et palestiinlased tulistasid teisipäeval Nabluse lähedal 41-aastase juudiasuniku auto pihta ja lasid seejärel maha mehe enda.

Hiljem lasid iisraellased Jeerikos armee kontrollpunkti lähedal maha 20-aastase palestiinlase ja haavasid kolme tsiviilisikut, ütles kõrgem Palestiina julgeolekuametnik.

Läänekaldal Neve Danieli asunduse lähedal tulistasid palestiinlased Iisraeli autot, tappes kaks naist ja haavates kolme.

Gaza sektoris Iisraeli kontrollpunkti lähedal lasi end õhku palestiinlasest suitsiiditerrorist. Kaks sõdurit sai haavata, aga surma sai vaid terrorist ise.

Teise suitsiiditerroristi, kel ei õnnestunud keha külge kinnitatud lõhkelaenguid õhkida, lasid maha Iisraeli sõdurid.

Palestiina liider Yasser Arafat külastas teisipäeval Moskvat, kus president Vladimir Putin avaldas talle toetust, kuid suhtus jahedalt tema ideesse kutsuda Lähis-Ida verevalamise lõpetamiseks kokku rahvusvaheline tippkohtumine.