Miami Ülikooli Ärikooli ja Zogby Internationali küsitlus Lõuna-Ameerika eliidi seas näitab, et vaid 12 protsenti kiidab heaks Bushi käitumise sealsete riikide suhtes.

Brasiilias andis Bushile negatiivse hinnangu koguni 98 protsenti vastanuist.

Mehhikos, kus president Vicente Fox püüab tulutult parandada 3-5 miljoni illegaalselt Ühendriikides elava mehhiklase olukorda, andis Bushile hea hinde vaid viis protsenti.

Tõre suhtumine Bushisse annab tunnistust kartusest, et kavandatav 34 riiki ja 800 miljonit inimest ühendav Ameerika Vabakaubandustsoon (FTAA) toob kasu esmajoones USA-le.

Kuues riigis 20. augustist 2. oktoobrini küsitletud 537 kogukonna liidritest üle poole on veendunud, et peamiseks kasusaajaks on Ühendriigid.

Brasiilias, mis on püüdnud esitada end järgmise FTAA tippkohtumise eel Lõuna-Ameerika vastukaaluna Ameerika Ühendriikidele, on taolisel arvamusel ligi kolm neljandikku vastanuist.

“Minu arvates küsimus ühelt poolt selles, kas Ühendriigid on hea kaubanduspartner, aga asjal on ka laiem kontekst,” ütles Zogby Internationali president John Zogby ja lisas, et oluliseks põhjuseks on Iraagi sõda, mis tõestas USA hoolimatust traditsiooniliste liitlaste arvamuse vastu.

Küsitlus viidi läbi Argentina, Brasiilia, Tšiili, Colombia, Mehhiko ja Venezuela valitsus-, meedia-, äri- ja teadussektoris.