Ahtisaari sõnul ei haaranud lääneriigid tookord sellest ettepanekust kinni, vahendab ajaleht Guardian.

Ahtisaari pidas 2012. aasta veebruaris läbirääkimisi ÜRO julgeolekunõukogu viie alalise liikmega. Nende läbirääkimiste ajal esitas Venemaa esindaja ÜRO-s Vitali Tšurkin Ahtisaari sõnul kolmepunktilise plaani, mis sisaldas ettepanekut, et Assad loobub mingil hetkel pärast režiimi ja opositsiooni vaheliste rahuläbirääkimiste algust võimust.

Ahtisaari ütles aga, et USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa olid nii veendunud Süüria diktaatori peatses langemises, et ignoreerisid seda ettepanekut.

„See oli kaotatud võimalus 2012. aastal,“ ütles Ahtisaari.

Ametlikult on Venemaa kogu neli ja pool aastat kestnud Süüria sõja käigus olnud Assadi kindel toetaja ning kinnitanud, et tema võimult kõrvaldamine ei saa olla ühegi rahukokkuleppe osa. Assad ise on öelnud, et Venemaa ei hülga teda kunagi.

2012. aasta 22. veebruaril saadeti Ahtisaari kohtuma ÜRO julgeolekunõukogu viie alalise liikme missioonidega ÜRO peakorterisse New Yorgis. Saatjaks olid niinimetatud Vanemad – endistest maailma liidritest koosnev grupp, millesse on kuulunud näiteks Nelson Mandela, Jimmy Carter ja Kofi Annan.

„Kõige intrigeerivam oli kohtumine, mis mul oli Vitali Tšurkiniga, sest ma tunnen seda meest,“ meenutas Ahtisaari. „Me ei nõustu teineteisega tingimata paljudes küsimustes, aga me suudame otsekoheselt rääkida. Ma seletasin, mida ma seal tegin ja ta ütles: „Martti, istu maha ja ma räägin sulle, mida me peaksime tegema.“ Ta ütles kolme asja: esiteks – me ei tohiks anda relvi opositsioonile. Teiseks – me peaksime panema kohe käima dialoogi opositsiooni ja Assadi vahel. Kolmandaks – me peaksime leidma elegantse viisi Assadi kõrvaleastumiseks.“

Tšurkin keeldus „eravestlust“ Ahtisaariga kommenteerimast. Ahtisaari jäi aga endale kindlaks.

„Selles polnud kahtlust, sest ma läksin tagasi ja küsisin temalt teist korda,“ ütles Ahtisaari, märkides, et Tšurkin oli just naasnud Moskvast ning polnud erilist kahtlust, et ta tegi ettepaneku Kremli nimel.

Ahtisaari rääkis, et andis ettepaneku edasi Ameerika, Briti ja Prantsuse missioonidele ÜRO-s, kuid nentis: „Midagi ei juhtunud, sest ma arvan, et kõik nemad ja paljud teised olid veendunud, et Assad tõrjutakse ametist mõne nädala jooksul, nii et pole vajadust midagi teha.“

Ahtisaari 2012. aasta veebruari visiidi ajal New Yorki oli Süüria kodusõja ohvrite arv hinnanguliselt umbes 7500. Selle aasta alguses ületas ohvrite arv 220 000 ja see kasvab. Üle 11 miljoni süürlase on olnud sunnitud kodust lahkuma.

„Me oleksime pidanud selle juhtumise ära hoidma, sest see on iseenda tehtud katastroof, see põgenikevool meie riikidesse Euroopas,“ ütles Ahtisaari. „Ma ei näe ühtki muud võimalust kui hoolitseda nende vaeste inimeste eest hästi ... Me maksame arveid, mille oleme ise tekitanud.“