Varem – 1958 ja 1976 - oli Mihhail Timofejevitši autasustatud kahe Nõukogude Liidu Töökangelase kuldtähega.

Juubilari poole pöördudes märkis Medvedev, et Kalašnikovil on õnnestunud muuta Venemaal toodetud relvad riigi üheks paremaks rahvuslikuks brändiks, vahendab infoagentuur Interfax.

Udmurtia pealinnas Iževskis asuva relvakontserni Ižmaš peakonstruktor legendaarse automaatrelva AKM projekteerinud kindralleitnant Mihhail Kalašnikovi nimi on arvatavasti üks tuntumaid vene sõnu välismaal.

„90 aastat - kas seda on vähe või palju? Raske öelda. Mulle tundub, et ma olen elanud kaua, kuid siiani teinud vähe. Kuid mul on veel võimalus tööd teha ja ma jätkan tehases töötamist, kasvatan noort põlvkonda,“ ütles juubilar oma kodulinnas toimunud ülevenemaalisel teadustehnilisel konverentsil „Kalašnikovi fenomen – teaduse ja tootmise sulam“.

Kalašnikovi loodud omanimeline automaatrelv AKM - mida on ka nimetatud 20. sajandil enim maailma muutnud tähtsaks leiutiseks, ja selle modifikatsioonid on kasutusel 55 maailma riigi relvajõududes. 1947. aasta sügisel loodud automaati on nüüdseks valmistatud üle saja miljoni, mis tähendab, et see on enim valmistatud automaatrelv.

“See relv võimaldab isegi soos sihtida ja tulistada. Paremat kirjeldust ühe relva jaoks on raske välja mõelda. Tõelised sõdurid teavad seda ja saavad sellest aru,” on kuulus relvameister öelnud. Ta lisas, et Vietnami sõja ajal viskasid USA sõdurid oma M-16 automaadid ära ning võtsid surnud vietnamlastelt AKMid, sest sealses kliimas ei töötanud USA tingimuste jaoks loodud relvad enam nii hästi.