Tegemist on salaraportiga, mille koostas kolmest kardinalist koosnev komisjon ja mis on mõeldud ainult paavsti silmadele. Raport on mulluse dokumendilekkeskandaali ehk "Vatileaksi" korraldatud juurdluse tulemus, vahendab BNS.

Kardinalid küsitlesid kümneid Vatikani ametnikke ja esitasid töö tulemuse paavstile 2012. aasta detsembris, vahetult enne seda, kui Benedictus tema saladokumentide lekitamise eest vangi mõistetud kammerteenrile Paolo Gabrielele armu andis.

Nädalakiri Panorama ja päevaleht Repubblica kirjutasid neljapäeval, et kardinalide raport sisaldas süüdistusi korruptsioonis, geisuhete alusel soosimises ja katsetes šantažeerida Vatikani homodest vaimulikke.

Vatikan on keeldunud ajakirjanduse teateid kommenteerimast, pressiesindaja Federico Lombardi sõnul on need "oletused, väljamõeldised ja arvamused".

Julian Herranz, üks juurdluses osalenud kardinalidest ütles Hispaania ajalehele El País, et skandaal oli mull, mis suureks puhuti. Tema sõnul on loos ka "must lammas" nagu kõigis perekondades. Uurijad "rääkisid inimestega, nägid, mis toimib ja mis mitte, nägid valgust ja varje."

Herranz tunnistas Itaalia Radio 24-le, et "Vatileaksi" mõju paavsti tagasiastumisotsusele on üks hüpotees paljude hulgas.