Säärase ultimaatumiga osutub Kutšma mõrvatud ajakirjaniku ümber puhkenud skandaalis taas ründajaks pooleks. Skandaal on vallandanud tänavameeleavaldused ja rahvas nõuab Kutšma tagasiastumist.

“Ma panen ette, et iga riigiteenistuja ministritest alates, kes on opositsiooniliikumiste liige või poolehoidja, otsustaks, kas ta loobub tööst riigiorganites või ütleb ametlikult lahti riigivastasest rühmitusest,” ütles Kutšma riigi- ja regionaalametnike konverentsil, millest võttis osa ka Ukraina meedia.

Mõni tund pärast ultimaatumi esitamist vallandas president energeetikaministri Serhi Jermilovi.

Ei ole selge, kes ministri ametist vabastamine on otseselt seotud Kutšma ähvardusega. Peaminister Viktor Juštšenko kehutas juba veebruaris presidenti vallandama Jermilovit, keda süüdistatakse suutamtuses lahendada energiasektori raha- ja võlakriisi.

Kõigist skandaalidest ja segadustest hoolimata ei usu analüütikud, et Kutšma niipea kukutatakse, sest valitsus on tal kõvasti peos ning ta suudab kontrolli all hoida ka kaugeltki mitte ühtset opositsiooni.

Skandaali ajendiks sai Kutšmad kritiseerinud ajakirjaniku Georgi Gongadze kadumine ja tema peata laiba leidmine. Opositsioon süüdistab ajakirjaniku surmas Kutšmad, viimane aga eitab oma seotust.