Rootsi arvamusuuringute instituudi Sifo ja ajalehe Aftonbladet küsitlus näitas, et 70 protsenti rootslastest on monarhiaga rahul, kuid enamik vastanutest tahab näha muutusi, vahendab The Local.

Küsimusele, kas soovite kuninga troonist loobumist kroonprintsess Victoria kasuks, vastas 23 protsenti „jah, kümne aasta jooksul“, 20 protsenti „jah, viie aasta jooksul“ ja 17 protsenti „jah, niipea kui võimalik“.

„See on tõesti suur number,“ ütles Sifo projektijuht Jon Andersson Aftonbladetile. „Tõesti, kuus kümnest rootslasest tahab, et kuningas lahkuks ametist varakult.“

Kuningas, kes tähistab septembri keskel troonileasumise 40. aastapäeva, sattus skandaali, kui 2010. aasta lõpus avaldatud elulooraamatus räägiti tema väidetavatest abielurikkumistest.

17 protsenti küsitletutest ütles, et nende usaldus kuninga vastu on viimase aasta jooksul vähenenud. 79 protsenti vastanutest teatas, et usaldus ei ole muutunud.

„Isegi kui usaldus kuninga vastu on väiksem, on usaldus monarhia vastu suhteliselt stabiilne ja olnud seda pikka aega,“ ütles Göteborgi ülikooli statistik Henrik Oscarsson Aftonbladetile.