Dokumendile kirjutas alla 51 USA välisministeeriumi ametnikku, kes on seotud Süüria-poliitika alase nõustamisega, teatas dokumendiga kursis olev ametnik. Ajaleht Wall Street Journal on näinud dokumendi koopiat ja kirjutab, et selles kutsutakse korduvalt üles „sihitud sõjalistele löökidele“ Süüria valitsuse vastu varem sel aastal sõlmitud relvarahu purunemise lähedal olemise valguses.

Välisministeeriumi ametnike dokumendis esitatud seisukohad kujutavad endast Wall Street Journali teatel teravat sisemist kriitikat USA pikaajalisele poliitikale, mille järgi ei ole Süüria sõjas kellegi poolele asutud, kuigi Süüria presidenti Bashar al-Assadit on korduvalt süüdistatud relvarahukokkulepete rikkumises ning Venemaa toetatud jõud on rünnanud USA välja õpetatud mässulisi.

USA välisministeerium tunnistas dokumendi olemasolu, kuid ei kommenteerinud selle sisu enne, kui tippametnikel on olnud võimalust sellega tutvuda.

President Barack Obama administratsiooni ametnikud on väljendanud muret, et Assadi režiimi ründamine võib viia otsese konfliktini Venemaa ja Iraaniga.

Välisministeeriumi ametnike esitatud kaebus ei ole praeguste ja endiste ametnike sõnul erandlik, kuid seda on olulisele Valge Maja seisukohale vastu olevate diplomaatide arv.

Dokumendis hoiatatakse, et USA kaotab loodetavad liitlased Süürias enamuses oleva sunniitidest elanikkonna hulgas võitluses sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu samal ajal, kui režiim neid jätkuvalt pommitab ja näljutab. Assad ja tema lähiringkond on alaviidid, mis on väike šiiitidega seotud olev moslemi usulahk.

„Assadi karjuvate kuritegude takistamata jätmine tugevdab ainult selliste rühmituste nagu Daesh ideoloogilist ligitõmbavust, isegi kui nad saavad taktikalisi tagasilööke lahinguväljal,“ öeldakse dokumendis.

Kinnitatakse, et Assad ja Venemaa ei ole võtnud varasemaid relvarahusid ja neile järgnenud läbirääkimisi tõsiselt, ning soovitatakse jõulisemat sõjalist hoiakut, et Damaskuses moodustataks üleminekuvalitsus.

Kutsutakse üles USA kursimuutusele ning tugevama partnerluse loomisele mõõdukate mässuliste jõududega nii Islamiriigi kui ka Assadi valitsuse vastu võitlemiseks. Paljud Süüria araablastest mässulised ei ole tahtnud USA juhitud koalitsiooniga ühineda, sest viimane keskendub ainult Islamiriigi, mitte režiimi vastu võitlemisele.

Sellised ühendatud jõud kallutaksid kaalukausi režiimi kahjuks ja suurendaksid võimalusi rahuleppeni jõudmiseks, saates režiimile ja selle toetajatele selge sõnumi, et konfliktil ei ole sõjalist lahendust.

Dokumendis kajastatakse ka USA Pärsia lahe äärsete liiklasriikide kasvavat kannatamatust Damaskuse valitsuse vastase sõjalise sekkumise puudumise osas Assadi lahkuma sundimiseks ja üleminekuvalitsusele koha vabastamiseks. Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid on avaldanud USA-le survet mässulistele keerukamate relvade andmiseks, kuid Washington on keeldunud.

Lastes režiimil panna toime ulatuslikke inimõiguste rikkumisi Süüria rahva vastu õõnestatakse nii moraalselt kui ka materiaalselt Daeshi-vastase koalitsiooni ühtsust, öeldakse dokumendis.