Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles ajalehes Frankfurter Allgemeine Zeitung avaldatud intervjuus, et sisserändajate tagasivõtmist puudutav leping on siiani toiminud tänu Türgi tõsistele jõupingutustele. Muu hulgas puudutavad need inimkaubitsejatega võitlemist, märkis minister.

„Aga kõik sõltub sellest, kas meie kodanike suhtes hakkab kehtima viisavabadus, nagu 18. märtsi lepingus kokku lepiti,“ märkis Çavuşoğlu. Minister lisas, et kuigi see ei ole mõeldud ähvardusena, on Türgi vastasel korral „sunnitud“ kogu lepingust taganema.

Praegu ootab Türgi valitsus Çavuşoğlu sõnul, et Euroopa Liit annaks viisavabaduse kehtimahakkamiseks kindla tähtaja. „See võib olla oktoobri alguses või keskpaigas, aga me ootame selget kuupäeva.“

Euroopa Liit seadis Türgile viisavabaduse saamiseks 72 tingimust, millest riik enamikku praeguseks täidab. Suurimaks komistuskiviks peetakse nõuet muuta riigi terrorismivastase seadusandlust. Türgi on korduvalt rõhutanud, et ei plaani seda tingimust täita.

Komisjoni juht Jean-Claude Juncker tunnistas laupäeval avaldatud intervjuus, et sisserändajate tagasivõtulepingu kokkuvarisemine on tõsine risk. „Sel juhul võib taas oodata olukorda, kus pagulased seisavad Euroopa väravas,“ ütles Juncker.