Moskval seisab ees miljardite dollarite kulutamine, et tagada enda poolt vallutatud Krimmi kahe miljoni elaniku elujärg, kirjutab Reuters.

Poolsaar on pea täielikult sõltuv Ukraina tarnitavast veest ja elektrist.
„Oleme puurinud kaevusid ja kasutame kokkuhoidlikku kastmist, kuid vett pole ikka piisavalt,“ rääkis 50 hektarist juurviljafarmi omav Vassili. Siiani sai ta kasta veega, mis suunati kanali kaudu Krimmi Ukrainast Dnepri jõest.

Tema ja teised põllumehed on nüüd toodangut vähendamas, sest Ukraina piiras vee tarnimist Krimmi.

Panused on Moskva jaoks suured. Krimmi majanduse turgutamiseks on lubatud sel aastal kulutada kuni seitse miljardit dollarit.

„Inimesed on optimistlikud tuleviku suhtes, kuid.. Venemaa juhtkond saab suurepäraselt aru, et kui majandus hakkab langema, siis vastutus selle eest langeb Venemaa õlule,“ ütles Juri Korban, ühe viinamarjaistanduse direktor.

Ukraina võimude hinnangul võlgneb Krimm neile möödunud aasta veevarustuse eest raha. Kiiev kinnitab, et jätkab sellele vaatamata Krimmi varustamist veega, kuid ei ütle, mis mahus seda tehakse. Krimmi võimud võitlevad veepuudusega aga kaevude kaevamisega ja reservuaaridesse kogutud vee kasutuselevõtuga.

Kuigi toiduainete tarned Ukrainast pole ulatuslikult piiratud, on Krimmi võimud kehtestanud piirangud suhkru, jahu, liha ja teiste toiduainete väljaviimisele regioonist.

Kuna Venemaa enda majandus on läinud langusesse, siis hoiatavad analüütikud, et Moskva lubatud suuremahulised investeeringu Krimmi võivad ära jääda.

„Krimm on investeerimise mõttes tupik: sadamad on vanad, raudteid ja maanteid pole korrastatud pikka aega,“ hindas Moskvas asuva konsultatsioonifirma InfraNews direktor Alexei Bezborodov.