Vene-ekspert Paul Joyal esines neli tundi enne tulistamist NBC saates Dateline ägeda kriitikaga Kremli aadressil, teatab International Herald Tribune.

Saates ütles ta, et “välja on saadetud sõnum igaühele, kes tahab võtta sõna Kremli vastu: kui seda teete, siis ükskõik, kus te olete, me leiame teid üles ja vaigistame teid kõige hirmsamal moel.” Joyal rääkis üle jooksnud endise KGB luuraja Litvinenko mõrvast, kes tema sõnul tapeti Putini kritiseerimise eest.

Kohalik politsei ei öelnud, kas peab tulistamist kättemaksuks või juhuslikuks kuriteoks. Politsei andmetel põgenes sündmuskohalt kaks neegrit.

Föderaalvõimud peavad tulistamist tavaliseks juhuslikuks tänavakuritegevuseks, mis polnud seotud mehe kriitikaga Venemaa vastu. Ühe anonüümsust palunud ametniku sõnul ei viita kuritööpaik professionaalse palgamõrtsuka tegevusele.

53-aastane Joyal sai kuuli kubeme piirkonda ning on stabiilses seisus.

Joyal töötas 1980-ndatel senati luurekomitee heaks ning tegi 1990-ndatel Venemaa teemalist väljaannet. 1990-ndatel alustas ta äri koos endise KGB poolt vahetanud kindrali Oleg Kaluginiga, kuid äri ei õnnestunud.

Joyal ja Kalugin kohtusid eelmisel neljapäeval mõni tund enne Joyali tulistamist Washingtonis asuva Spioonimuuseumi restoranis. Mõni tund hiljem helistas Joyali abikaasa Kaluginile ja ütles, et ta meest tulistati maja ees. “Oleg, Pauli tulistati, ma tahan sind hoiatada,” ütles naine Kalugini sõnul.

Kalugin arvab siiski, et tegu pole Vene agentuuri kättemaksuga. Tema sõnul on vene luurel tähtsamaid isikuid sihtmärkide nimekirjas, kui Joyal.