Kreeka parlamendis toimub samal ajal debatt kärpemeetmete üle ning hääletus on kavas kolmapäeval. Kreeka peab need heaks kiitma, nagu ka 2013. aasta eelarve, et saada kätte järgmine, 31,5 miljardi euro suurune osa rahvusvahelisest toetuspaketist ja vältida pankrotti, vahendab BBC News.

Teisipäeval alustavad streiki teiste hulgas ühistransporditöötajad, advokaadid, lennujuhid, taksojuhid, ajakirjanikud ja haiglatöötajad. Osa transpordi- ja meediatöötajatest ei töötanud ka esmaspäeval.

Viies järjestikune pensionide kärpimine, pensioniea tõstmine, palkade ja toetuste alandamine ning tervishoiuteenuste piiramine tekitavad Kreeka ühiskonnas üha suuremat viha.

Ministrite sõnul tahetakse uue kärpepaketiga 2016. aastaks säästa 13,5 miljardit eurot.

Kolmeparteilisse valitsuskoalitsiooni kuuluv demokraatlik vasakpartei on keeldunud kärpepaketti toetamast. Selle vastu on ka koalitsiooni kuuluva sotsialistliku partei PASOK mõned liikmed.

Peaminister Antonis Samaras püüdis rahvast julgustada.

„Need on viimased palga- ja pensionikärped,“ ütles Samaras pühapäeval. „Me lubasime ära hoida riigi lahkumise eurotsoonist ja seda me praegu teeme. Me oleme andnud sellele absoluutse prioriteedi, sest kui me seda ei saavuta, on kõik muu tähtsusetu.“