Nii paremtsentristlik Uus Demokraatia kui ka nende endine koalitsioonipartner PASOK, mis on traditsioonilised võimuparteid, kaotasid pühapäevastel valimistel palju hääli parem- ja vasakäärmuslastele, teatab BBC News.

Syriza gruppi juhtiv 38-aastane Tsipras saab teisipäeval president Karolos Papouliaselt ametlikult kolm päeva koalitsiooniläbirääkimiste pidamiseks.

Tsipras on lubanud kokku panna vasakpoolse valitsuse, mis loobuks „barbaarsetest“ meetmetest, mis on abikokkuleppega seotud. „Me kasutame kõiki võimalusi, et jõuda kokkuleppele eelkõige vasakjõududega,“ ütles Tsipras.

Uue Demokraatia juht Antonis Samaras tunnistas esmaspäeval, et tal ei õnnestunud koalitsioonivalitsust luua. Ta rõhutas, et erakond tegi selleks kõik, mis nende võimuses.

„Ma püüdsin leida lahendust rahvusliku päästmise valitsuse loomiseks kahel eesmärgil: et riik jääks eurotsooni ja et muuta abipaketi poliitikat selle üle uuesti läbi rääkides,“ ütles Samaras televisioonis esinedes. „Me esitasime oma ettepaneku kõigile parteidele, mis oleksid võinud sellisest jõupingutusest osa võtta, aga nad kas keeldusid otse osalemast või seadsid tingimuseks teiste osalemise, kes ei nõustunud.“

Kui Tsiprasel ei õnnestu koalitsiooni moodustada, läheb mandaat üle PASOK-i juhile ja endisele rahandusministrile Evangelos Venizelosele.

Venizelos ütles, et Syriza ja väiksem vasakpartei Fotis Kouvelis peaksid osalema igasuguses uues koalitsioonis.

„Rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamiseks on vaja kaasata kõik Euroopa-meelsete vaadetega jõud,“ ütles Venizelos. „Kokkuleppe miinimumtase on, et Kreeka jääks eurotsooni.“

Kui mingile kokkuleppele ei jõuta, kuulutatakse välja uued valimised, mis võiksid toimuda suvel.