Karolos Papoulias kohtus poolteist tundi eelmise pühapäeva valimistel enim hääli kogunud kolme partei - konservatiivse Uue Demokraatia, sotsialistliku PASOK-i ja vasakäärmusliku SYRIZA juhtidega, vahendas BNS.

Hiljem on tal kavas kohtumised väiksemate erakondade juhtidega.

Kõigi kolme parteijuhi katsed ise valitsus moodustada on nurjunud ning Kreeka seadus näeb ette, et president peaks kõnelusi ja uuriks võimalust hiljemalt neljapäevaks uus koalitsioon moodustada. Kui see luhtub, tuleb juunis uued valimised korraldada.

Kaalukeeleks on väike demokraatlike vasakpoolsete juht, kes on välistanud ilma SYRIZA-ta valitsusse minemise. SYRIZA nõuab Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) sõlmitud päästepaketi tühistamist.

Uue Demokraatia juht Antonis Samaras ütles enne kohtumist, et Kreeka eesmärk peaks olema kaheaastane ajutine valitsus, mis hoiaks riigi eurotsoonis.

Kuid demokraalike vasakpoolsete juht Fotis Kouvelis avaldas kahtlust, et kõnelustel õnnestub kokkuleppele jõuda.

PASOK ja Uus Demokraatia said eelmisel aastal Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt valuutafondilt 130 miljardi euro suuruse päästepaketi ja on nüüd ainsad parlamendierakonnad, mis seda toetavad. Nende kinnitusel päästis see Kreeka pankrotist.

Suurem osa rahvast usub aga, et praegused kärped on liiga karmid ja teevad võimatuks viieaastasest majanduslangusest väljatulemise.

Rahvusvahelised laenuandjad on hoiatanud, et kui Kreeka ei jätka lubatud struktuursete reformidega, ei eraldata päästepaketist enam uusi makseid. Reitinguagentuur Fitch hoiatas, et kui uus Kreeka valitsus "ei soovi täita praeguse EL-IMF-i programmi tingimusi, suurendab see Kreeka eurotsoonist lahkumise ohtu".

Euroopa Komisjoni prognoosi kohaselt on Kreeka majanduslangus sel aastal 4,5 protsenti.