Majandusuudiste portaal euro2day.gr avaldas väidetavalt viis minutit novembris toimunud pingelisest kohtumisest, mis paljastas sügava vastastikuse ärrituse ja usaldamatuse läbirääkimistel Erdoğani ning Euroopa Liidu kahe kõrgema juhi Jean-Claude Junckeri ja Donald Tuski vahel, vahendab Reuters.

Euroopa Liidu esindajad tahtsid saada Ankaralt abi Süüria põgenike ja sisserändajate Euroopasse voolu piiramiseks.

Euroopa ülemkogu, mille president on Tusk, ja Euroopa Komisjon, mida juhib Juncker, keeldusid teadet kinnitamast või ümber lükkamast. Erdoğani administratsioon asja ei kommenteerinud.

Ingliskeelne ülevaade kohtumisest avaldati Kreeka portaalis faksiimile vormis. Ei mainita, millal või kus kohtumine aset leidis, kuid näib, et see toimus 16. novembril Türgis Antalyas, kus nimetatud isikud kohtusid G20 tippkohtumise raames.

„Me võime igal ajal avada uksed Kreekasse ja Bulgaariasse ja me võime panna põgenikud bussidesse … Kuidas te saate nende põgenikega hakkama, kui te kokkulepet ei saavuta? Tapate põgenikud?“ ütles väidetavalt Erdoğan.

Samuti nõudis Erdoğan väidetavalt kuut miljardit eurot kahe aasta jooksul. Kui Juncker tegi selgeks, et pakutakse vaid poolt sellest summast, ütles Erdoğan, et Türgil pole Euroopa Liidu raha niikuinii vaja.

Euroopa Liit nõustus lõpuks andma kolm miljardit eurot põgenike olukorra parandamiseks Türgis ning taaselustama Ankara liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga ja kiirendama viisavabaduse saabumist türklastele. Türgi lubas piirata naaberriiki Kreekasse voolavate pagulaste arvu.

Erdoğan katkestas kohtumisel pidevalt Junckerit ja Tuski, süüdistades Euroopa Liitu Türgi petmises ning Junckerit isiklikult austuse puudumises tema vastu.

Erdoğan ütles väidetavalt Luksemburgi endiselt peaministrile Junckerile, et ta peab 80 miljoni elanikuga Türgi vastu suuremat austust üles näitama. „Luksemburg on nagu väike linnake Türgis,“ ütles väidetavalt Erdoğan.