Teised Euroopa Liidu riigid lubasid piiririikidele piiri valvamisel abi, aga lubatud laevad ja lennukid pole saabunud, kirjutas Financial Times.

ÜRO põgenikeagentuur nimetab aga olukorda Kreeka Kosi, Chiose ja Lesbose saarel "täielikuks kaoseks", sest värskeltsaabunud põgenikud magavad lageda taeva all.

"Kreeka kriisi sees on veel üks kriis," ütles peaminister Alexis Tsipras, kes pidas täna põgeniketeemalise erakorralise valitsuse istungi. Euroopa Liit on lubanud põgenikega tegelemiseks 400 miljonit eurot erakorralist abi. Ta soovis abi otsekohest väljamaksmist, sest Kreeka enda ressursid põgenikega tegelemiseks on otsakorral.

Peamiselt Lähis-Idast ja Aafrikast tulevad põgenikud on toonud Euroopasse suurima põgenikelaine peale Jugoslaavia sõdasid 90. aastatel. Põgenikevooludest on enim puudutatud piiriäärsed riigid Kreeka, Itaalia ja Ungari.

Aasta algusest on Kreekasse jõudnud juba 130 500 põgenikku ehk viis korda enam kui eelmisel aastal.

Mõned Kreeka saared asuvad vaid mõne kilomeetri kaugusel Türgi piirist, muutes piiriületuse kiiremaks ja ohutumaks kui teel Liibüast Itaaliasse, kus on surnud tuhandeid inimesi.