Kontrollimatu tulekahju möllab Tasmani poolsaarel alade lähedal, mis kannatasid juba nädalavahetusel. Põlengutega võideldakse ka Victoria osariigis. Neljale piirkonnale Uus-Lõuna-Walesis on antud katastroofilise tuleohu hoiatus, mis tähendab, et kui tuli süttib, on see kontrollimatu ja liigub kiiresti, nii et elanikud peaksid lahkuma, vahendab BBC News.

Austraalia peaminister Julia Gillard kutsus elanikke üles valvsusele.

„Sõna katastroofiline kasutatakse põhjusega,“ ütles Gillard. „Nii et on väga tähtis, et inimesed oleksid väljaspool ohtu, et nad kuulaksid kohalikke võime ja kohalikke hoiatusi. See on väga ohtlik päev.“

Põlengutele ja hoiatustele eelnesid kõrvetavalt kuumad päevad. Austraalia meteoroloogiabüroo teatas, et 2013. aasta esimesel kuuel päeval on keskmine temperatuur olnud teadaoleva 20 kuumima päeva oma hulgas.

Tegemist on esimese korraga, kui viiel järjestikusel päeval on registreeritud keskmine üleriiklik tipptemperatuur üle 39 kraadi Celsiuse järgi.

Tuletegemise keeld kehtib Uus-Lõuna-Walesis, Canberras, Tasmaanias ja Victorias.

Uus-Lõuna-Walesis tõusis temperatuur rannikul keskpäevaks üle 40 kraadi. Tuule kiiruseks ennustati üle 80 kilomeetri tunnis.

Kõik rahvuspargid, riigimetsed ja reservaadid on avalikkusele suletud ning turistid lahkuvad laagriplatsidelt.

Nädalavahetuse põlengus Tasmaania saarel hävis üle saja majapidamise. Päästemeeskonnad on varemeid läbi otsinud, kuid ühtki ohvrit pole õnneks leitud.