"Me vajame välismaiste relvajõudude abi, et olukorda rahustada, sellega seoses pöördusime Venemaa poole," ütles Otunbajeva täna ajakirjanikele. Ajutise valitsuse juht on saatnud Moskvasse ametliku abipalve ja rääkis täna ennelõunal telefoni teel ka Venemaa peaministri Vladimir Putiniga, vahendas Interfax.

Kohalike meediakanalite teatel pole usbeki ja kirgiisi kogukondade liidrid suutnud nooremaapoolsete meeste vahel puhkenud kokkupõrkeid ohjeldada, kuna noored on relvastatud ja väga agressiivselt meelestatud. Väidetavalt said rahutused alguse rivaalitsevate jõudude omavahelisest arveteklaarimisest, mis arenes neljapäeva õhtuks tulevahetuseks.

Ošis toimuvad pogrommid ja süüdatud on kümneid tulekahjusid. Muu hulgas on põlema pandud Baburi-nimeline teater, supermarketeid ja kaubalette ning üks bensiinijaam. Linnas sõidavad ringi numbrimärkideta autod, milles istuvad maskides mustade käesidemetega mehed, kelle kasutuses on automaadid, aga ka metall-latid ja muud käepärased relvad.

Piirkonnas on kehtestatud komandaditund, taevas tiirutavad helikopterid ning politsei ja siseväed on sulgenud Oši linna sissesõiduteed, et vältida relvastuse ja vägivallatsejate edasist juurdevoolu. Samuti on kinni pandud Kõrgõztani-Usbekistani piir.

Ajutine valitsus on kutsunud abijõudude hankimiseks taas teenistusse ka erru läinud sõjaväelasi ja pensionile suundunud miilitsaid.