Sotši lennujaama piirkonnas aset leidnud lennundusjuhtumi uurimiskomisjon, kuhu kuulusid koos Venemaa kaitseministeeriumi ekspertidega Venemaa transpordiministeeriumi, riikide vahelise lennunduskomitee, Vene Föderatsiooni tööstus- ja kaubandusministeeriumi ning lennunduskontserni Tupolev esindajad, lõpetas lennuki Tu-154 2016. aasta 25. detsembril aset leidnud lennukatastroofi uurimise,“ öeldakse kaitseministeeriumi teates RIA Novosti vahendusel.

Teatatakse, et eksperdid analüüsisid tähelepanelikult kõiki asjaolusid, mis katastroofile eelnesid, ning Tu-154 lennu kõiki parameetreid alates Sotši lennuväljalt õhkutõusmisest.

„Uurimise tulemusena on kindlaks tehtud, et juhtunu põhjuseks võis olla õhusõiduki komandöri ruumiorientatsiooni (situatsioonilise teadlikkuse) häirumine, mis viis tema vigase tegevuseni õhusõiduki juhtimisorganitega,“ teatab kaitseministeerium.

Komisjon ei leidnud reisijate ega lasti lennukisse paigutamise nõuete rikkumisi. Samuti ei leitud mingeid rikkumisi seoses lennuki tankimisega Sotši lennuväljal ega väliste faktorite mõju.

Venemaa kaitseministeeriumi lennuk Tu-154, mis pidi lendama Süüriasse, kukkus Musta merre varsti pärast vahemaandumist Adleri lennuväljal 2016. aasta 25. detsembri hommikul. Lennuki pardal oli 92 inimest – kaheksa meeskonnaliiget ja 84 reisijat, kelle hulgas oli kaheksa sõjaväelast, Vene armee Aleksandrovi-nimelise akadeemilise laulu- ja tantsuansambli 64 liiget, üheksa Vene telekanalite esindajat, heategevusfondi Spravedlivaja Pomoštš juht Jelizaveta Glinka ehk Doktor Liza ning kaks föderaalametnikku. Hukkunute säilmed ja lennuki tükid leiti Musta mere põhjast 1,7 kilomeetri kauguselt rannikust.