Venemaa koosseisus oleva Komi Vabariigi õiguskaitse organisatsioon Memoriaal kaebas 23. jaanuaril Vene välisministeeriumi seoses Briti Nõukogu filiaalide sulgemisega Sõktõvkari linnakohtusse, kirjutab Vene ajaleht Kommersant.

Inimõiguslased arvavad, et välisministeeriumi tegevus rikub mitmeid üldtunnustatud rahvusvahelise õiguse norme. Näiteks kodaniku õigust osaleda kultuurielus, igaühe õigust eraelule, samuti õigust saada informatsiooni ning ideid välismaalt ilma riikliku sekkumiseta.

Valmidusest toetada Komi organisatsiooni initsiatiivi on juba teatanud nende kolleegid Peterburist ja Jekaterinburgist. Briti saatkond aga teatas, et kavatseb filiaalide sulgemise küsimust lahendada mitte kohtus, vaid diplomaatilisi kanaleid pidi. Briti Nõukogu teatas, et neil ei olegi Vene võimudele mingeid pretensioone.

Sõktõvkari linnakohus peab tutvuma õiguskaitsjate kaebusega viie päeva jooksul ja seejärel otsustama, kas asi võetakse menetlusse või ei.

Tüli Briti Nõukogu ümber puhkes detsembris 2007 kui Vene välisministeerium käskis nõukogul sulgeda oma filiaalid, kuna nende tegevus rikub Vene ja rahvusvahelist seadusandlust. Suurbritannia Moskva saatkond teatas selle peale, et ei näe mingit alust Vene võimude käsu täitmiseks.