Politsei hinnangul ei olnud tegemist õnnetuse, vaid tahtliku rünnakuga. Võimude kinnitusel on surmaauto juhtimises kahtlustatav mees kinni peetud ning ajalehe Welt teatel oli ta Pakistani päritolu ja saabus riiki põgenikuna möödunud talvel.

Veoautos viibis ka kaassõitja, kes sai sündmuste käigus surma - mil moel, ei ole aga veel teada. Ettevõtte esindaja sõnul, kellele kuulus veok, kaotati juhiga side täna kella 16 ajal ning on võimalik, et veok kaaperdati Saksamaal või teel sinna ja sohver tapeti.

Kõige toimunud valguses püstitab Soome ajaleht Ilta-Sanomat kolm küsimust, millele vastuste saamisega tekiks juhtunust terviklikum pilt.

1. Kuidas Poola mees suri?

Politsei ei ole öelnud välja mehe surma põhjuseid või kindlat aega, sest uurimine on pooleli. Mees suri sündmuskohal või oli ta surnud juba enne, kui veok sööstis rahva hulka?

2. Mis võiks olla rünnaku motiiv?

Ajaleht Tagesspiegel kirjutab, et veokit juhtinud mees oli olnud politsei huviorbiidis varasemate pisikuritegude tõttu. Siiani ei ole siiski räägitud sellest, kas mees kuulus mõnda terrorirühmitusse.

3. Kas on olemas seos Ankaras toimunud Vene suursaadiku atentaadiga?

Berliini rünnak toimus vaid mõni tund pärast Vene suursaadiku tulistamist Ankaras. Kas on olemas siduvaid tegureid kahe sündmuse vahel?