Komisjoni laienemisosakonna peadirektori kohusetäitja Fabrizio Barbaso saatis märtsi alguses liitujaile kirja, milles tõi välja iga riigi vajakajäämised.

“Saadeti kiri. Üldiselt tõi see välja kaks tähtsamat probleemi,” seletas laienemisvoliniku Günter Verheugeni pressiesindaja Jean-Christophe Filori.

Üheks probleemiks on EL-i ühise põllumajanduspoliitika raames uute liikmesriikide talunikele jagatavate subsiidiumide vastuvõtmiseks vajaliku ametkonna loomine, teiseks toiduohutus lihatöötlemisettevõtetes ja teistes asutustes.

“Mõlemad valdkonnas on liituvate riikide endi huvides võimalikult kiiresti valmis saada,” ütles Filori. “Euroopa Liidu suhtumine on selge: liikmesriikidesse ei või tuua toiduaineid, mis ei vasta standardile.”

Ta lisas, et liituvatele riikidele saadetud kirjad ei olnud hoiatus, vaid standardne osa monitooringuprotsessist, millega tahetakse veenduda, et riigid on 1. maiks liitumisvalmis. Puudustele tähelepanu juhtivaid kirju võib tulla veel.

Liituvad riigid on aastaid vaeva näinud, et muuta oma majandus, poliitiline süsteem ja infrastruktuurid EL-i nõuetele vastavaks.

Kuus nädalat enne liitumist on enamikus valdkondades EL-i standarditeni jõutud, kinnitas Filori, kuid märkis, et mõnel riigil on veel probleeme veterinaarstandarditega ja tervishoiusektori töötajate kvalifikatsiooni vastastikuse tunnustamisega.

Filori lohutas, et uute liikmesriikide hindamisel ei saa aluseks võtta täiust, sest seda pole olemas. Ka praegustes liikmesmaades rikutakse EL-i reegleid umbes 2.200 juhul, kinnitas pressiesindaja.