Ameerika Kodanikuõiguste Liit (ACLU') esitas laupäeval hagi inimeste nimel, kes peeti kinni seoses president Trumpi korraldusega keelata seitsme moslemienamusega riigi kodanikel Ameerika Ühendriikidesse tulla.

Kohtunik Ann Donnelly'i otsusega õnnestus vältida nende inimeste deporteerimist, kelle jaoks tuli info sissesõidukeelu kehtestamisest vahetult enne Ühendriikidesse saabumist, märkis ACLU.

„Trump sai oma ametiaja esimese kohtukaotuse,“ rõõmustas organisatsioon oma Twitteri kontol.

Trump keelas reedel turistide saabumise Ameerika Ühendriikidesse seitsmest riigist, öeldes, et tema administratsioon vajab aega, et töötada välja rangem julgeolekukontroll põgenike, immigrantide ja turistide suhtes „suurema ohutasemega riikidest“.

Vastuoluline korraldus hakkas kehtima allkirjastamise hetkest ning selle kohaselt ei ole võimalik Ameerika Ühendriikidesse määramata ajani siseneda Süüria ja ajutiselt Iraani, Iraagi, Liibüa, Somaalia, Sudaani ja Jeemeni passi omanikel.

Lennujaamades üle kogu riigi avaldati laupäeval immigratsioonikeelu vastu meelt ja nõuti kinnipeetute vabastamist.

Kriitikute sõnul on tegemist moslemikeeluga, kuid Trump nõnda ei arva. Ta ütles ajakirjanikele, et „kõik kulgeb väga kenasti ja [sissesõidukeelu] rakendamist võib täheldada lennujaamades ja mujal“.

„Kõik töötab. Meil saab olema väga karm keelu- ja julgeolekupoliitika,“ rõhutas ta.