Pretsedendi loonud kohtuasjas otsustas kohtunik Baker Eestist ja Ungarist pärit emade taotluste üle. Naised varjasid rasedust oma perekondade eest kodus ning palusid, et nende lapsed adopteeritaks ja kasvatataks üles Inglismaal, vahendab Daily Mail.

Daily Mail kirjutab, et Ida-Euroopa laste adopteerimised märgivad 1970. aastate eelse Briti praktika naasmist. Siis andsid üksikemad oma lapsi rutiinselt adopteerimiseks ära.

Vabatahtliku äraandmise „traditsiooniline“ praktika, mis viis näiteks 1968. aastal 25 000 lapse adopteerimiseni Suurbritannias, hääbus vaikselt rasestumisvastaste vahendite ja abordi leviku ning avaliku hukkamõistu vähenemisega üksikemade vastu. Samuti hakkas riik üksikvanematele suuremaid toetusi maksma.

Uus adopteerimiste laine on aga viinud õigusliku sasipuntra tekkimiseni, sest mõned Ida-Euroopa valitsused on nõudnud, et lapsed, keda nad peavad oma kodanikeks, tagasi toodaks, samas kui lastest loobunud vanemad nõuavad, et nad kasvatataks üles Suurbritannias.

Daily Mail kirjutab pretsedendi loonud kohtuasjast, milles olid osaline 23-aastane Eestist pärit catering’i töötaja ja 21-aastane ungarlanna, kes töötas hotellis toateenijana.

Mõlemad saabusid Suurbritanniasse 2014. aasta teisel poolel ega tahtnud kumbki oma last kasvatada. Kumbki ei rääkinud rasedusest oma perekonnale kodumaal.

Eestlanna ei rääkinud oma rasedusest kellelegi enne, kui saabus eelmise aasta 23. märtsil Lõuna-Londonis Tootingis asuvasse St. George’i haiglasse, kus sünnitas samal päeval poja.

„Ta ei saanud mingit sünnieelset arstiabi ning varjas rasedust oma tööandja eest, võttes sünnituse ajal kahenädalase puhkuse,“ rääkis kohtunik Baker.

Kohtunik lisas, et naine ei tahtnud, et ükski perekonnaliige tema lapse eest hoolitseks, ega nõustunud ka Eesti lastekaitse kaasamisega.

„Ema väljendas selget soovi, et last ei paigutatakse perekonnaliikme juurde, vaid pigem adopteeritaks siin maal,“ ütles kohtunik.

Eesti naise perekond on öelnud, et ei saa last üles kasvatada, teatas kohtunik. Sellisel juhul ei ole vaja mingit kohtuorderit ning laps võidakse adopteerida Inglismaal.

Euroopa Liidu riikide võime teavitatakse automaatselt, kui nende kodanikel on tegemist Suurbritannia perekonnakohtutega.