Parlament toetas häältega 63-46 eelnõu, mis lubaks peaminister Ehud Baraki tagasiastumisele järgevatel erakorralistel peaministrivalimistel kandideerida valitsusjuhiks ka parlamenti mittekuuluvatel isikutel. Eelnõu kaks ülejäänud lugemist peaksid toimuma esmaspäeva õhtul.

Enne hääletust kinnitas Netanyahu veel kord, et ta ei ole valmis kandideerima, kui koos peaministri valimisega ei korraldata ka parlamendivalimisi, ning kutsus Knessetit ennast esmaspäeva õhtuks kavandatud hääletusel laiali saatma. Arvamusküsitlustes juhib Netanyahu suurelt nii Baraki kui Likudi praeguse liidri Ariel Sharoni ees.

Parlamendil on Netanyahule kandideerimisõiguse andmiseks kaks võimalust: muuta valimisseadust või saata ennast laiali ja kuulutada välja üldvalimised.

Hääletusel on otsustav ultraortodoksne Shasi partei, kes on parlamendi laialisaatmise vastu.

Netanyahu on korduvalt kinnitanud, et ta kandideerib peaministriks vaid juhul, kui parlament ennast laiali saadab, väites, et ta ei kavatse valimisseaduse muutmist ära kasutada, kui ametisse jääb parlamendi praegune koosseis.

“Selleks, et riiki kriisist välja viia, vajab Iisrael tõelisi valimisi, nii peaministri kui parlamendi valimist,” ütles Netanyahu. “Ma loodan, et Knesset või vähemalt parteide enamus otsustab õigesti ja saadab parlamendi laiali.”

Parlamendi laialisaatmiseks peaks eelnõu poolt hääletama vähemalt 61 Knesseti 120 saadikust.

Iisraelis valib rahvas eraldi parlamenti ja peaministrit.