Süüdistused esitatakse 47-minutilises dokumentaalfilmis „Kaotatud päev“, mis keskendub sündmustele ajavahemikul 7. august, kui Vene väed said väidetavalt teada Gruusia plaanist rünnata Lõuna-Osseetiat, kuni 8. august, kui Gruusia väidetavalt ründas ja Venemaa saatis oma väed Lõuna-Osseetiasse ja Gruusiasse. Erusõjaväelased väidavad, et Medvedevi vastumeelsus anda rünnakukäsk päev varem, nõudis nii Vene rahuvalvajate kui ka kohalike tsiviilisikute elusid, vahendab RIA Novosti.

„Minu arvates oleks ülemjuhataja president Medvedev pidanud ütlema: „Tegutsege vastavalt minu heaks kiidetud plaanile,““ ütleb filmis Vene armee tollane kindralstaabi ülem eruarmeekindral Juri Balujevski. „Kõige tähtsam asi on esimene käsk. Aga see esimene käsk anti kahjuks selgelt liiga hilja.“

YouTube'i on üles pandud filmi seitsmeminutiline treiler pealkirjaga „Medvedevi argus tappis 1000 inimest“. Filmis esineb ka mitmeid teisi kõrgetasemelisi kindraleid, kuid pole teada, kes on filmi tootja.

Teisipäeval Leningradi oblastis ajakirjanikega rääkinud president Vladimir Putin ei omistanud süüdistustele suurt tähtsust ja kaitses valitsuse otsuseid, öeldes, et rünnaku võimalust arutati mitu päeva enne sissetungi.

„Otsus kasutada relvajõude on väga tähtis otsus, sest see on sõjategevuse algus... inimesed saavad surma,“ ütles Putin. „Enne sellise otsuse tegemist, tuleb mõelda umbes kümme korda.“

Putin ütles, et oli sõja esimestel päevadel tihedas kontaktis nii Medvedevi kui ka kaitseminister Anatoli Serdjukoviga. Ise viibis ta visiidil Hiinas, kus toimusid 2008. aasta suveolümpiamängud.