New Focus International väitel kehtestati reisikeeld, mille kohaselt pole võimalik Pyongyangist väljuda ega sinna siseneda, 27. septembril, vahetult pärast seda kui Põhja-Korea meedia teatas Kim Jong-uni „haigestumisest“.

Samal ajal kui Kimi ei ole juba enam kui kuu aega avalikkuses nähtud ja mitmed kõrged allikad on teatanud temavastasest riigipöördest, reisis riigi tähtsuselt teine mees, rahvaarmee asemarssal Hwang Pyong-so laupäeval ootamatult Lõuna-Koreasse, kus teatas läbirääkimiste alustamisest kõige kõrgemal tasemel.

Hiljutine reisikeeld hõlmavat ka „riigi eliiti“ ehk Pyongyangi püsielanikke.

„Taoline tegevus näitab, et on toimunud riigipöördekatse või on ametnikel selle toimumise kohta mingeid andmeid,“ ütles Tokyo Waseda Ülikooli professor Toshimitsu Shigemura. „Kui tegemist on sõjaväelise riigipöördega, on olukord Pyongyangis väga ohtlik. On teatatud, et Kim on pealinnast minema toimetatud.“

„On ka võimalus, et mingid ametnikud on üritanud üle joosta ning nende põgenemisteid üritatakse nüüd läbi lõigata,“ spekuleeris prof Shigemura.

Vice News kirjutab aga toetudes oma spekuleerivatele allikatele, et on võimalik, et „Kim Jong-un on juba nüüdseks riigi üle kontrolli kaotanud“.

Põhja-Korea kõrge eksametnik Jang Jin-sung ütles uudisteagentuurile Vice News, et „Töölispartei ladvik on võtnud riigis efektiivselt võimu enda kätte.“

Laupäeval tegid Põhja-Korea ametnikud ootamatu visiidi Lõuna-Koreasse. Põhja-Korea sõjaväe ülem ja kaks valitseva Töölispartei juhti teatasid enda tulekust ette vaid päeva, väites, et visiit toimub seoses Aasia mängudega.

Eile pärastlõunal teatas aga Lõuna-Korea, et põhjanaaber on otsustanud taasalustada kõrgetasemelisi läbirääkimisi, mille eesmärgiks on leevendada pingeid kahe riigi vahel. Riikide esindajad peaksid kohtuma lähinädalatel.