"Iraan on astunud oma tuumaprogrammi peatamiseks konkreetseid ja tõendatavaid samme," ütles USA välisministeeriumi esindaja Jen Psaki, nimetades seda "enneolematuks võimaluseks lahendada rahvusvahelise üldsuse mure Teherani tuumaprogrammi pärast", vahendab BNS.

Kerry kiitis sanktsioonide osalise leevendamise eelnõu heaks ning see saadetakse esmaspäeval kongressile, lisas Psaki.

Vastavalt 24. novembril Iraani ja suuriikide vahel saavutatud kokkuleppele "on USA administratsioon astunud vajalikke samme peatamaks tegevuse Iraani toornaftaekspordi edasiseks vähendamiseks," märgiti teises USA esmaspäeval avaldatud dokumendis.

Sanktsioonid peatatakse ka Iraani naftakeemiaekspordi alal tegutsevate mitteameeriklaste suhtes ning teatud kulla- ja väärismetallikaubanduse sektorite ja Iraani autotööstuse suhtes.

Iraan peatas esmaspäeval vastavalt suurriikidega sõlmitud kokkuleppele uraani rikastamise 20 protsendini.

Uraani rikastamise külmutamise alustamist kinnitasid kohapeal viibinud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) inspektorid.

Iraan ning ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget ja Saksamaa (P5+1) sõlmisid 24. novembril Genfis kokkuleppe, millega Teheran nõustus piirama järgmise kuue kuu jooksul oma tuumaprogrammi.

Vastutasuks saab Iraani pisut leevendust lääneriikide sanktsioonidele ja juurdepääsu seni külmutatud 4,2 miljardile dollarile.

Selle kuue kuu jooksul tuleb Iraanil jätkata läbirääkimisi kõikehõlmava leppe üle, mis peaks hajutama lääneriikide ja Iisraeli hirmu Teherani väidetavate tuumarelvaplaanide ees. Iraan eitab kavatsust ehitada salaja tuumarelva.

Uraani rikastamise peatamine avab tee pikaajalisema kokkuleppe sõlmimisele Iraani tuumavastaseisu lõpetamiseks, protsessi võivad aga ohustada USA uued sanktsioonid.

Kokkuleppe kohaselt peab Iraan peatama uraani rikastamise keskmisele tasemele ning alustama juba rikastatud uraani varude vaesestamist. Järgmise kuue kuu jooksul ei tohi Iraan paigaldada ega käivitada uusi tuumaseadelisi ning peab võimaldama IAEA-le senisest suuremat juurdepääsu tuumaobjektidele.