„Sikorski kogemused dialoogi taasavamisel Varssavi ja Moskva vahel oleks NATO jaoks väärtuslikud uute kommunikatsioonikanalite avamisel Venemaaga,” ütles Poola kaitseminister Bogdan Klich AFP vahendusel.

Poola peaminister Donald Tusk tunnistas eelmise aasta lõpus, et Varssavi on avalikult pakkunud Sikorskit NATO peasekretäri kohale.

Endine kaitseminister ja ajakirjanik, 45-aastane Sikorski on ise asja kommenteerimisel puiklev olnud.

„See on meelitav ettepanek,” ütles Sikorski kolmapäeval, olles eelnevalt välistanud oma kandideerimise. Ta lisas, et NATO peaks tsiviilametipostide puhul tõsiselt kaaluma kandidaate uutest idapoolsetest liikmesriikidest, märkides, et Bulgaaria on ametlikult pakkunud oma endist välisministrit Solomon Passyt.

Siiski räägib Sikorski tegevus teist keelt kui tema sõnad.

Teisipäeval Krakówis istus Sikorski külg külje kõrval praeguse NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferiga. Mõlemad mehed esinesid peaettekannetega NATO uue strateegilise kontseptsiooni kohta.

Oxfordi ülikooli lõpetanud Sikorski töötas 1986. ja 1989. aastal Angolas ja Afganistanis Briti pressi korrespondendina ja sai 1988. aastal maailma pressifoto auhinna.

Pärast kommunismi kokkukukkumist Poolas töötas ta seal Briti pressi kirjasaatjana, enne kui siirdus USA-sse, kus töötas konservatiivsetes mõttekodades.

NATO loodab uue peasekretäri nime teatavaks teha aprillis toimuval tippkohtumisel. De Hoop Schefferi ametiaeg lõpeb 31. juulil.

Bulgaarlane Passy on esimene ametlik kandidaat NATO peasekretäri kohale.

NATO ametnike teatel oleks favoriit Taani peaminister Anders Fogh Rasmussen, kui ta otsustaks kandideerida.

Teised võimalikud kandidaadid võivad olla Norra välisminister Jonas Gahr Støre, Tšehhi asepeaminister Alexandr Vondra ja Kanada kaitseminister Peter Mackay.

Autsaiderina võidakse veel välja pakkuda endist Sloveenia peaministrit Janez Janšat.