Kes soovib Fritzli juurde pääseda, peab läbi seitsme ukse minema. Kuulikindla klaasi taga olevast vangivalvurist mööda karmistatud turvameetmetega vanglatiiba. Läbi turvakontrolli nagu lennujaamas. Siis ootesaali ja kohtumisruumi. Kõikjal on relvastatud valvurid, kirjutab Bild.

Steini vangla on Austria kõige paremini valvatud vangla. Seal istub 900 vangi, neist 90 on vaimselt ebanormaalsed seaduserikkujad. Üht neist tuntakse üle maailma kurjuse enese kehastusena: see on Josef Fritzl, Amstetteni intsestikoletis. 18 kuud tagasi mõisteti ta eluks ajaks vangi mõrva, orjastamise, vägistamise, vabaduse võtmise, kallaletungi ja intsesti eest.

Bild kohtus Fritzliga vanglas, et teada saada, kas koletisisa oma tegusid kahetseb. Tegemist on esimese korraga, kui Fritzl ajakirjanikega suhtleb.

Kaks valvurit toovad Fritzli kohtumisruumi, mis on kaheksaruutmeetrine klaaspuur. Ta uurib meid pingsalt. Tugev käepigistus: „Josef Fritzl, grüß Gott! Aga ma ei pea ju ennast esitlema.” Ta naeratab. „Ma olen ju maailmakuulus.”

Tema hääl on tugev, mitte nõrk ja murduv nagu kohtuprotsessi ajal, kui ta oma nägu toimikukaante taha peitis. Ta kannab teksaseid ja flanellsärki, sokkide peal on sandaalid. Tema valkjashallid juuksed on taha kammitud, need langevad kaelale. „Ma vihkan juuksureid rohkem kui hambaarsti.”

Me räägime tema tegudest, tema vastikutest kuritegudest. Kahetsus? Fritzli naeratus kaob. „Selle kohta ei ütle ma midagi.” Mida te mõtlete tütrest, kelle te voodi külge aheldasite?

Käed, mis ehitasid keldripunkri, tõmbuvad hetkeks krampi. Siis räägib mees, kes oma tütart 3000 korda vägistas, midagi lalisedes armastusest.

Armastus? Meie, reporterid, oleme hämmastunud. Fritzl räägib aga edasi, nüüd oma abikaasast, nagu oleks ta täiesti tavaline abielumees.

55 aastat on ta oma naisega abielus olnud. „Ma olen talle kaheksa kirja kirjutanud, vastust pole ma saanud. Ometi tean ma, et ta mind endiselt armastab.”

Fritzli maailm on 11,5 ruutmeetrit suur üksikkong vaatega ümbritsevatele viinamägedele. Tema lastel sellist vaadet polnud. Nad olid aastaid pimedasse keldrisse suletud.

Fritzli kongis on voodi, laud, tualett, kraanikauss. Ta kasvatab pipart, peperonit ja tomateid. Ühel seinal on televiisor (38 kanalit).

Fritzl ärkab iga päev kell 5.30. Järgneb isiklik hügieen ja pool tundi võimlemist. Kell 7 peseb Fritzl põrandaid. Kell 9 väntab tund aega veloergomeetril. Kell 10 valmistab Fritzl ette nõud eine serveerimiseks. Kell 11 jagab Fritzl toidu laiali (täna praetud kneedlid). Pärast seda järgneb keskpäevane vaikne tund ja siis jalutamine vanglahoovis.

Fritzl tohib väljas käia üks tund päevas. Teistest on ta eraldatud. „Kaks valvurit on alati koos minuga minu kaitseks.” Et seksuaalkurjategijad on vanglahierarhia kõige madalamal astmel, kardab vangla juhtkond tema elu pärast. 70 minuti pärast me lahkume. Fritzl peab toitu laiali jagama minema. Meie lahkume vanglast.

Mis meile meelde jäi: Amstetteni keldrikoletis on ümberkasvatamatu kurjategija. See on kaljusse raiutud tõde, nagu punker, milles ta oma lapsi vangis hoidis.