Boltoni märkmeblokki oli kirjutatud kaks märget: „Afghanistan -> welcome the talks” („Afganistan -> tervita läbirääkimisi”), mis viitab ilmselt rahuläbirääkimistele Talibaniga Afganistanis, ning „5,000 troops to Colombia („5000 sõdurit Colombiasse”), vahendab Washington Post.

Olukorra tundlikkuse tõttu anonüümseks jäänud Pentagoni ametnikud ütlesid, et USA kaitseministeerium ei ole saanud selles osas mingeid käske.

Kui märkmebloki kohta küsiti Valgelt Majalt, viidati sealt president Donald Trumpi ja Boltoni viimaste päevade avaldustele, mille järgi on „kõik võimalused laual”, mis puutub Venezuelasse.

Kõik see tekitab uusi küsimusi sõjalise sekkumise võimaluse kohta Venezuelas.

Sügisel oli Colombia Riohacha sadamas USA hospidallaev USNS Comfort, mis andis abi Venezuela pagulastele, aga laev on nüüdseks koju naasnud. USA sõjavägi on teinud Colombia relvajõududega koostööd aastaid, andes väljaõpet väga erinevates valdkondades.

Pinged USA ja Venezuela vahel on viimase nädalaga kasvanud kriisi tasemele pärast seda, kui USA tunnustas riigi presidendi kohusetäitjana opositsiooniliider Juan Guaidód.

Diplomaatiline kriis on jätkunud, kui USA ei ole täitnud president Nicolás Maduro käsku USA saatkonna töötajate Venezuelast lahkumiseks.

Pole selge, kas Boltoni märkmebloki sisu näitamine toimus kogemata või oli see nii mõeldudki.

„Me jätkame kõigi teede kasutamist Maduro ebaseadusliku režiimi äralõikamiseks sissetulekuallikatest ja tagamist, et ajutisel presidendil Guaidól ja Venezuela rahval oleks ressursid ja toetus, mida nad vajavad demokraatia tagasitoomiseks Venezuelasse,” kirjutas Bolton Twitteris eile õhtul, kui sotsiaalmeedias levisid fotod tema märkmeblokist.