Kataloonia asepresident Neus Munté ütles, et regionaalvalitsuse poliitiline tahe on minna edasi plaaniga Kataloonia iseseisvumiseks 18 kuu jooksul, vahendab BBC News.

Konstitutsioonikohus hoiatas Kataloonia juhte, et nad peavad otsusele alluma.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy ütles varem kolmapäeval, et andis asja konstitutsioonikohtusse. Ta nimetas Kataloonia parlamendi otsust iseseisvumisprotsessi alustada riigiinstitutsioonide jultunud eiramiseks ning süüdistas eraldumismeelseid katses demokraatiast vabaneda.

„Me räägime kogu maa kaitsmisest. Nad püüavad likvideerida enam kui viiesajandise ajalooga riigi ühtsust,“ ütles Rajoy.

Hispaania konstitutsioonikohtu 11-liikmeline kogu otsustas valitsuse kaebuse Kataloonia otsuse vastu arutlusele võtta, mis tähendab automaatselt, et otsuse elluviimine on mitmeks kuuks peatatud, kuni asja menetletakse.

Kohus otsustas Madridi palvel ka seda, et kohtunikud hoiatavad isiklikult Kataloonia presidendi kohusetäitjat Artur Masi, tema valitsust ja regionaalassamblee presidenti Carme Forcadelli kohtuotsusele allumatuse tagajärgede eest.

„Katalaani rahva tahet ei saa peatada. Me jääme kindlaks oma demokraatliku mandaadi jätkumisele,“ ütles üks Kataloonia iseseisvuslaste juhte Oriol Junqueras.