Kataloonia president Artur Mas, kes seisab juba niigi silmitsi kriminaalsüüdistusega iseseisvusreferendumi korraldamise eest eelmise aasta novembris vaatamata Madridi vastuseisule, on öelnud, et kui iseseisvusmeelsed erakonnad saavutavad valimistel enamuse, on nende eesmärk 18 kuu jooksul Hispaaniast lahku lüüa, vahendab AFP.

„Poliitiliselt ei ole need normaalsed valimised, poliitiliselt on see rahvahääletus Kataloonia vabaduse ja suveräänsuse üle,“ ütles Mas eelmisel neljapäeval.

Regionaalvalitsus on juba hakanud moodustama riiklikke institutsioone, mis hakkaksid toimima, kui iseseisvusmeelsete leer võidab.

Eelmisel nädalal esitlesid Kataloonia ametnikud plaane tulevase maksuagentuuri kohta ning võtsid vastu otsuse, mis sillutab teed Kataloonia keskpanga loomiseks.

Kataloonia iseseisvuse küsimus oli viimastel kuudel Hispaanias tahaplaanile vajunud, sest peaminister Mariano Rajoy valitsus oli rohkem keskendunud väljakutsele, mida aasta lõpul toimuvatel valimistel kujutab endast kasinusvastane erakond Podemos.

Juulis heitsid aga katalaanide iseseisvusmeelsed erakonnad kõrvale oma erimeelsused ning nõustusid minema regionaalvalimistele ühise nimekirjaga Üheskoos Jah'i Eest, millesse kuuluvad valitsev erakond Kataloonia Demokraatlik Ühendus (Convergència Democràtica de Catalunya – CDC), vasakpoolne separatistlik Kataloonia Vabariiklikud Vasakpoolsed (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) ning organisatsioonid, mis on korraldanud iseseisvusmeelseid massiüritusi.

Väiksem vasakäärmuslik erakond Rahva Ühtsuse Kandidatuur (Candidatura d'Unitat Popular – CUP), mis samuti iseseisvust toetab, ühtse nimekirjaga ei ühinenud.

Allianss võib olla võtmetähtsusega enamuse saamiseks regionaalses parlamendis, millest iseseisvuslaste leeri sõnul piisaks eraldumisplaanide täideviimiseks.

Hispaania keskvalitsus on lubanud katalaanide plaanidele igati vastu seista. „Mingit Kataloonia iseseisvust ei tule,“ ütles Rajoy reedel.

Mitmed Rajoy valitsuse liikmed on rääkinud võimalusest tegutseda põhiseaduse paragrahvi 155 järgi, mis lubab Madridil regionaalvalitsuste võimu üle võtta, kui viimased tegutsevad seadusevastaselt.

Separatistid on hoiatanud, et kui keskvalitsus seda paragrahvi kasutab, kuulutavad nad iseseisvuse välja ühepoolselt.

Ajalehe La Vanguardia tellitud küsitluse järgi saaks kolm iseseisvusmeelset erakonda regionaalse parlamendi 135 kohast 68-72.

Kataloonia asepresidet Neus Munté ütles esmaspäeval, et eraldumise pooldajad peaksid saama piisava ja kindla enamuse, kuid ta keeldus täpsustamast, mida see numbrites tähendaks.

Iseseisvuse vastaste enamuse saavutamiseks regionaalparlamendis oleks vaja Rahvapartei (Partido Popular – PP), erakonna Ciudadanos (Kodanikud), sotsialistide ning Kataloonia Demokraatliku Liidu (Unió Democràtica de Catalunya – UDC) ebatõenäolist liitu.