Sel nädalal selgus arvamusküsitlusest, et eurointegratsiooni ja immigratsiooni vastased põlissoomlased koguvad valimistel koguni 16 protsenti häältest, tõustes neljandaks parteiks, vahendas BNS.

"Paistab täiesti ilmne, et nad saavutavad väga hea tulemuse, ja minu arvates on vägagi võimalik, et nad on uues valitsuses," ütles usutluses Katainen, kellele ennustatakse peaministrikohta. "Kuid minul on väga raske näha, mida see muudaks, kui nad valitsuses oleksid."

Põlissoomlaste pääsemine valitsusse võib kahjustada Soome mainet välismaal ning teha riigist keerukama partneri sellistes küsimustes nagu päästepaketid ja eurointegratsioon.

Põlissoomlaste kauaaegne juht Timo Soini ütles eelmisel kuul Reutersile, et tahab euroskeptilisemat valitsust ning keeldub toetamast selliseid päästepakette nagu on eraldatud Kreekale ja Iirimaale.

Põlissoomlaste tõus ja sarnaste populistlike erakondade toetuse kasv Taanis, Rootsis ja Hollandis on Euroopa pealinnad murelikuks teinud.

Kuid Kataineni sõnul on Soomel ka tulevikus Euroopa Liidu osas praktiline lähenemine ega saa ainsaks liikmesriigiks, mis keeldub finantsraskustesse sattunud riike aitamast.

"Kõik on nõus, et ei tohiks olla olukordi, kus me peame teisi aitama. Aga kui see tõesti juhtub, ei taha me end marginaliseerida," ütles ta.

Ainsa Põhjamaana eurotsooni kuuluv Soome toetab EL-i küsimustes tavaliselt Saksamaa ja teiste Põhja-Euroopa riikide seisukohti.

Arvamusküsitluste kohaselt on Kataineni Koonderakond jätkuvalt populaarseim partei, edestades Keskerakonda, mis praegust valitsust juhib.