Skandaali tekkimises süüdistas 77-aastane Bigazzi loomakaitsjaid, vahendab CNN. “Kuid see on nende probleem, mitte minu oma!” lisas ta.

10. veebruaril RAI Uno kanalil eetris olnud telesaates selgitas Bigazzi, et aastakümneid tagasi söödi Toskaana piirkonnas ka kasse. “Sel ajal oli vanasõna — kui sul pole liha, siis tapa kass,” tõi ta näite.

Seejärel hakkas telekokk õpetama, kuidas kassiliha enne küpsetamist pehmemaks muuta — nimelt tuleb seda kolm päeva vees hoida. Kuid mida kauem kokk Beppe oma õpetustega jätkas, seda ebamugavamat ilmet hakkas võtma teise saatejuhi Elisa Isoardi nägu.

“Minu Othello hautise sisse? Mitte mingil juhul!” ei pidanud oma kodus ootava kassi peale mõtlev nooruke Isoardi lõpuks enam vastu. Kuid kokk Beppe polnud veel lõpetanud.

Ta rääkis vaatajatele, et ta on kassi mitmel korral söönud ning viimase liha maitsevat õige valmistamise korral isegi paremini kui kana- või küülikuliha. Selleks ajaks üritas Isoardi juba end porgandikasti taha ära peita…

Saate jooksul oli ka märgata, et telekokk aimas ka ise, et juhtunu tõttu tekib skandaal, kui ta mainis, et loomakaitsjad eksivad, kui arvavad, et kassid erinevad kuidagi küülikutest, keda igas Itaalia toidupoes müüakse.

RAI Uno juhatus näitas “kassigurmaanile” ust kohe pärast saate lõppu.

Hiljem CNNile antud intervjuus selgitas Bigazzi, et tegu pole tõepoolest tema enda isikliku arvamusega, vaid kassisöömine oli kunagi kogu Itaalias täiesti tavaline asi.

“Parmas kutsuti kassi “küülikuks, kes mööda katuseid jookseb”, Liguurias “lühikeste kõrvadega küülikuks” ja Piemontes “kräunuvaks küülikuks”. Aga praegu tekitatakse skandaal. Miks? Sest ajad on muutunud ja kassist on saanud lemmikloom. Kuid see pole alati nii olnud,” arutles telekokk.

Bigazzi meenutas ka seda, kuidas tema isa oli venelaste käes sõjavangis ning kodutalus elav perekond pidi nappide vahenditega toime tulema. “Kanad olid müügiks. Küülikud olid müügiks. Kasse oli raskem müüa ja seega sõime me ise kasse. Ma ei häbene seda.”