Ministeeriumi andmeil on haavatuid umbes 130.

Plahvatus toimus kell 9.45 kohaliku aja järgi (8.45 Eesti aja järgi), kui lõhkekeseadeldisest möödusid Teises maailmasõjas saavutatud võidu 57. aastapäeva paraadil osalev sõjaväeorkester ja sõdurite kolonn, teatasid Vene uudisteagentuurid.

Tðetðeeniaga piirneva Dagestani vabariigi miilitsa esindaja ütles, et 50 haavatu seisund on raske ning Vene siseministeeriumi pressiesindaja sõnul võib ohvrite arv veelgi tõusta.

Uudisteagentuuri Interfax teatel oli mutreid, polte ja naelu täis lõhkekeha peidetud Kaspiiski peatänavat ääristavatesse põõsastesse umbes 300 meetri kaugusele keskväljakust, kus paraad toimus.

Raadio teel juhitav pomm plahvatas hetkel, mil orkester põõsastest möödus, ütles eriolukordade ministeeriumi pressiesindaja.

Vene eratelekanali NTV korrespondent Ruslan Gussarev ütles Dagestani pealinnast Mahhatðkalast 20 kilomeetrit lõunasse jäävalt sündmuskohalt, et sõjaväeorkester osales paraadil jalgsi, mitte bussiga, nagu algselt teatati. Orkestrit ümbritsesid rongkäigus lapsed ja sõjaveteranid.

"Pilt on kohutav. Igal pool vedeleb kehaosi ja lehkab hingematvalt," rääkis ta.

Plahvatuses hukkus 19 sõjaväelast ja 15 tsiviilisikut, neist 12 last, teatas Interfax. Lenini tänav, kus plahvatus toimus, on täis verelaike ja pillide tükke. Eest lendasid kõigi ümberkaudsete majade aknad.

Miiniplahvatus toimus mõni hetk enne seda, kui Vene president Vladimir Putin oli Moskva Punasel väljakul võidupäeva paraadil osalenute poole pöördudes öelnud, et terrorism on tervet maailma ähvardav oht nagu natsism ligi 60 aastat tagasi.

"Üksnes rahvaste ja riikide pingutusi ühendades saame me neile ohtudele vastu," sõnas Putin.

Putin kutsus viivitamatult kriisiistungile kaitseminister Sergei Ivanovi ja Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) esimehe Nikolai Patruðevi.

President andis jõuametkondadele korralduse leida süüdlased võimalikult kiiresti ning määras Patruðevi ametkondadevahelise uurimisrühma etteotsa.

"Keegi ei kahtle, et see oli terroriakt," ütles Putin pärast kriisikoosolekut.

Pommiplahvatusi sõjatandriks olevat Tðetðeeniat ümbritsevatel Venemaa aladel on korraldatud varemgi.

Põhja-Osseetias sai 28. aprillil Vladikavkazi turuplatsil toimunud pommiplahvatuses seitse inimest. Mullu novembris hukkus samas kohas toimunud plahvatuses viis inimest.

Kaspiiski jaoks pole see esimene terroriakt. 1996. aasta 16. novembril hukkus elumaja plahvatuses 69 inimest, enamasti piirivalvurid ja nende pereliikmed.

President Vladimir Putin lubas terriorakti korraldajad kätte saada ja nimetas neid "saastaks", keda tuleks kohelda nagu natse.

"Selle kuriteo viis läbi saast, kellele pole midagi püha," ütles Putin Kremlis pärast Punasel väljakul toimunud paraadi. "Meil on täielik õigus kohelda neid nagu natse, kelle ainus siht oli külvata surma ja hirmu. Sõja ajal oli rindel käibel loosung "tapa elajaid". Ja nad hävitati," ütles Putin.

Dagestani FSB ülema Vladimir Muratovi sõnul kontrollis miilits kell kaheksa hommikul marsruuti, mida mööda pidi kulgema rongkäik. Miilitsapatrullid, mis piirkonna üle vaatasid, midagi kahtlast ei avastanud.

Seetõttu eeldatakse, et lõhkekeha võidi paigaldada 8.00 ja 9.45 vahel.

Vene juhtkommunist Gennadi Zjuganov nimetas juhtunut "mitte lihtsalt barbaarsuseks, vaid kolmekordseks barbaarsuseks, kuna kuritegu pandi toime kõigi jaoks pühal võidupühal".

Zjuganov nimetas terroriakti korraldajaid "värdjateks, kes on hullemad kui faðistid".

Samas süüdistas ta võime, nimetades terroriakti "veel üheks tõendiks riigis valitsevast seadusetusest ning võimude võimetusest kodanike julgeolekut tagada".

Duuma väliskomisjoni esimees Dmitri Rogozin nimetas plahvatust pühaduserüvetamiseks ning lisas, et ei pea sündinut mitte niivõrd terroriaktiks, kuivõrd agressiooniks.

"Mis puudutab probleemi rahvusvahelist aspekti, siis sügelevad mu käed andma kõrvakiilu neile rahutuvikestele, kellest on täna saanud saatana advokaadid. Kui keegi hakkab jälle midagi mulisema vajadusest pidada kinni inimõigustest Põhja-Kaukaasias, siis ma arvan, et suudame anda, eriti tänast agressiooni arvestades, väärilise vastuse," ütles Rogozin.

10. mai kuulutati Dagestanis leinapäevaks.

Maipühade algusest saadik tugevdatud reþiimil töötav Moskva miilits on seoses Kaspiiski terroriaktiga julgeolekumeetmeid veelgi tugevdanud. Eritähelepanu pööratakse avalikele kohtadele, kus liigub palju inimesi - raudtee-, bussi-, metroo- ja lennujaamadele.