Näiteks Viktor Kazatšenko sõitis eelmise aasta augustis mootorrattaga, kui tema aju järsku välja lülitus. Mees ärkas viis päeva hiljem haiglas, kus ta sai aru, et oli magama jäänud. See oli mehe jaoks teine selline uinumise juhtum, esimesel korral magas ta kolm päeva. Pärast pikka und hakkas Kazatšenko vererõhk ootamatult tõusma, vahendas The Guardian.

Viimase kahe aasta jooksul on kohalikud elanikud langenud koomasarnasesse unne ja kannatanud hiljem raskete sümptomite all, neil esineb pearinglust, iiveldust, pimestavaid peavalusid ja mälukaotusi.

Haigus tabas küla esimest korda 2013. aasta kevadel ja viimased kaks juhtumit olid 1. märtsil, nendega koos on juhtumeid olnud 152. Mõnd külaelanikku on haigus tabanud mitu korda.

Arstid ja teadlased on spekuleerinud, et põhjuseks võib olla liiga kõrge radioaktiivse kiirguse või raskemetallide kontsentratsiooni tase, kuid need on mõõtmiste järgi lubatud vahemikes.

Eelmise aasta lõpuks viidi läbi enam kui 20 000 laboratoorset ja kliinilist uuringut. Uuriti õhku, vett, toitu, loomi, ehitusmaterjale ja elanikke endid. Uuringud on veel pooleli.

Arstid on hämmelduses. Kasahstani uudisteagentuur Tengrinews teatas, et asepeaminister Berdibek Saparbajev pöördus abi saamiseks rahvusvahelise meditsiinilise üldsuse poole.

Külaelanikud ise usuvad, et probleem on nõukogude ajal rajatud ja 1991. aastal maha jäetud uraanikaevanduses, mis asub kohe küla lähedal.

Paljud külaelanikud on hakanud kaaluma, kas mujale kolida. Seda on soovitanud ka kohalikud võimud. Külavanem Asel Sadvokasova usub, et nüüd on hea aeg külaelanikel otsida töökoht ja eluase kuhugi mujale. Külavanemat ennast on haigus samuti tabanud.

Umbes sada inimest on Kalatši külast eemale kolitud, kuid küla on jätkuvalt koduks enam kui 425 elanikule.