Nii mitmed poliitikud kui paavst Francis on sel nädalal hoiatanud, et pagulastega koos võivad Euroopasse saabuda ka verejanulised radikaalid. Euroopa Liidu terrorismivastase võitluse ülem Gilles de Kerchove kutsus märtsis üles valvsusele välispiiril toimuva suhtes. „Põgenikevooluga liitudes on küllaltki lihtne Euroopasse pääseda,“ sõnas ta toona. Muret äärmuslaste Euroopasse saabumise üle on avaldanud ka mitmed paremäärmuslased, vahendab AFP.

Eksperdid islamiäärmuslaste infiltreerumist põgenike hulka aga ei usu. „Kuni praeguseni pole ühtegi märki, et džihadistid oleks kuidagi põgenike hulka sattunud,“ kinnitas anonüümseks jääda soovinud Prantsuse kõrge luureametnik.

Lisaks tähendaks põgenike hulgas siia tulek radikaalide jaoks põhjalikumat taustakontrolli, millega äärmuslased ei soovi riskida. „On tõsi, et ka radikaalid kasutavad Euroopasse pääsemiseks maismaateid, et taustakontrollist pääseda, kuid neil on selleks palju paremad rahalised vahendid. Neil pole põhjust pagulastulvaga liituda,“ selgitas luureametnik.

Äärmuslaste segunemist põgenikega peab naeruväärseks ka Prantsuse luureagentuuri DGSE ülem Alain Chouet. „Nii organisatoorse kui ka võrgustiku poole pealt ei ole mõtet selliseid riske võtta,“ kinnitas ta. „Kui Islamiriik tahab toime panna rahvusvahelise terrorirünnaku, siis ei saada ta oma sõdureid siia koos pagulastega – esiteks võtaks nende kohalejõudmine mitmeid kuu aega ning teiseks on 50 protsendiline tõenäosus, et upuvad oma teekonnal,“ selgitas ta.

„Ohtliku teekonna ettevõtmise asemel saavad nad endale lubada näiteks lendamist, neil on selleks olemas kõik vahendid.“ lisas Chouet.

Sellegipoolest on ekspertide teatel inimese ja äärmusrühmituse vaheliste seoste tuvastamine ülimalt keeruline. „Tegemist on suurima murekohaga Lääne-Euroopa julgeolekujõudude jaoks,“ ütles Briti analüüsikeskuse IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) ekspert Matthew Henman.

„Kui vaadata siia saabuvate põgenike hulka, siis nende kohta informatsiooni kogumine on väga suuremahuline ülesanne,“ lisas Henman.

Mitmed Islamiriigi võitlejad, kes on Euroopa pinnal terrorirünnakuid korraldanud, omavad Euroopa Liidu passe. Näitena tuuakse välja prantslane Mehdi Nemmouche, kes ründas eelmise aasta Mais Brüsselis asuvat juutide muuseumit. Henmani sõnul kasutatavad mitmed Iraagis ja Süürias võitlevad äärmuslaed vägivallaaktide korraldamiseks oma kontakte juba Euroopasse jõudnud radikaalide hulgas.

Samuti olid Islamiriigiga seotud Jaanuaris Pariisis satiiriajalehe Charlie Hebdo toimetuses 17 inimest tapnud terroristid.

Sel aastal on üle Vahemere Euroopasse saabunud üle 430 000 põgeniku.