Viimati üllatas sarnase otsusega Papandreou isa, Andreas Papandreou, kes juhtis Kreekat 1980-ndatel aastatel, vahendas Talouselämä Jeffiers analüütiku David Zervose sõnu.

Zervos juhib tähelepanu asjaolule, et Kreeka ei ole 1974. aastast saati referendumit korraldanud. Miks nüüd? Üks võimalus on analüütiku sõnul, et tegu on Kreeka väljapressimisskeemiga.

Nimelt ei soostunud Papandreou juhitud kreeklased 1985. aastal andma oma nõusolekut Hispaania ja Portugali Euroopa majandusühendusega liitmiseks. Lõpuks said nad nõusoleku eest 30 miljardit eurot Euroopa Liidu raha. Zervose sõnul on Kreeka poliitilistele liidritele säärane käitumine tüüpiline, poeg käitub isaga sarnaselt.

Papandreou otsus paistab analüütikule suurepärase poliitilise sammuna. Kui Kreeka rahvas hääletab abipaketi osas eitavalt, võib ta läbirääkimistel saada paremad tingimused - või siis lahkuda euroliidust.

"Braavo Papandreou," ütles Zervos. "Ta koorib mädaneva EMU-sibula kihte ja paljastab Itaalia, Prantsusmaa ja Belgia tegeliku olukorra."