Peetri kirikus algas kella 11 paiku Eesti aja järgi paavsti valimisele pühendatud erakorraline missa. Kardinalid suunduvad Sixtuse kabelisse konklaavile kell 17.30 Eesti aja järgi, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Sada viisteist kardinali, kes valivad endi seast uue kirikujuhi, elavad Vatikani müüride vahel ülejäänud maailmast täielikult äralõigatuna, kuni otsus on langetatud.

Kardinalid annavad teisipäeval pühaliku vande, mis ähvardab igaüht, kes peaks konklaavil toimuvat avalikustama, kohese kirikust väljaheitmisega. Kümned konklaavi teenindavad Vatikani töötajad andsid vaikimisvande esmaspäeval. Paigaldatud on ka segajad, mis välistavad kabelis või väljaspool seda toimuva pealtkuulamise.

Teisipäeval leiab aset ka esimene hääletusvoor, kuid Vatikan on juba öelnud, et esimesel päeval on kabelist pärast hääletust kerkiv suits suure tõenäosusega must, andes märku, et paavsti ei õnnestunud valida.

Järgmistel päevadel põletatakse hääletussedeleid umbes kell 13.00 ja 20.00. Iga päev toimub kaks hääletusvooru nii hommikul kui ka õhtupoolikul.

Võimalike kandidaatide seas on kujunenud kolm favoriiti - Itaalia kardinal Angelo Scola, Brasiilia kardinal Odilo Scherer ja Kanada kardinal Marc Ouellet. Kuulduste kohaselt on teatud väljavaated ka Austria, Ungari, Mehhiko, Filipiinide, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja USA kardinalidel.

Eelmine kirikupea Benedictus XVI lahkus 28. veebruaril esimese paavstina alates keskajast ametist. Kaheksakümne viie aastane sakslane teatas kaks nädalat varem ootamatult, et tal ei jätku kaheksa ametiaasta järel enam "vaimu- ega kehajõudu" kirikujuhina jätkata ja kiiresti muutuva maailmaga sammu pidada.