Haagis asuva Endise Jugoslaavia sõjakuritegusid uuriva rahvusvahelise tribunali (ICTY) jaoks juba üle kümne aasta kadunud mees peeti kinni Keenia suurimas sadamalinnas Mombasas, teatab infoagentuur Reuters.

Kohalik politsei keeldus avalikustamast kinnipeetu nime, kuid jutustas, et mees avastati ühelt turistide seas populaarselt Mombasa kuurordilt. Ta oli juba pikka aega jooksus olnud ning leiti eriteenistuste agentide põhjaliku jälitustöö ja uurimise tulemusena. 

Politsei teeb praegu kindlaks, kas kinnipeetu on tõesti Haagi poolt tagaotsitavaks kuulutatud serblasest kindralkolonel. AP märgib, et politsei on tema sõrmejäljed juba Interpoli saatnud. Keenia ajalehe The Standardi teatel oli mees Mombasas elanud juba 1998. aastast ja tegeles hotelliäriga.

Bosnia sõjakuritegudes süüdistatavad kindralkolonel Ratko Mladić ja Radovan Karadžić

ICTY kohtu koduleheküljel teatatakse, et nende poolt on tagaotsitavaks kuulutatud vaid kaks inimest 161st, kellele on süüdistus esitatud.

Esimene nendest on Bosnia serblaste vabariigi vägede kindralstaabi  juhataja, ja eelmisel aastal vahistatud Radovan Karadžići liitlane, kindralkolonel Ratko Mladić. Teiseks meheks on Goran Hadžić - endine isehakanud Krajina serblaste vabariigi sõjaaegne president. 

Abi eest mõlema mehe tabamisel on Serbia politsei lubanud maksta vaevatasuks üks miljon eurot (ca 15,65 miljonit krooni).

Eile Belgradis viibinud Haagi tribunali peasüüdistaja Serge Brammertz ütles Serbia ajalehele Blic, et ainult Mladići vahistamine võib riigi Euroopa Liitu aidata.