Ettevalmistuste hulka kuulusid kirjade saatmine 15 miljonile majapidamisele, milles seletati uusi kanepiseadusi, ning teavituskampaaniad, vahendab BBC News.

Jäi aga ka muresid, sealhulgas politsei valmisoleku kohta kanepiuimas autojuhtimise vastu võitlemiseks.

Kanada provintsid ja omavalitsused on ettevalmistusi teinud juba kuid. Provintsid ja territooriumid vastutavad paljude detailide eest seoses kanepi lubatud müügi- ja tarbimiskohtadega nende territooriumil.

Mitmed analüütikud ennustavad meelelahutusliku marihuaana defitsiiti esimesel seadusliku müügi aastal, sest tootmine ja litsentseerimine ei jõua nõudmisele järele. Ka turg ise on alles lapsekingades.

Kanada suurima rahvaarvuga provints Ontario avab kanepipoed alles järgmise aasta kevadel, kuigi kanepit on lubatud tellida interneti kaudu.

Ühes suurema kanepitarbimisega provintsis Briti Columbias avatakse täna vaid üks seaduslik pood.

Kuni jaemüügipaigad levinumaks muutuvad, võivad ebaseaduslikud müüjad endiselt tegutsema jääda. Pole teada, kas politsei hakkab nendega võitlema või pigistab silma kinni.

Kanepi seadustamine on Kanada peaministri Justin Trudeau 2015. aasta valimislubaduse täitmine. Trudeau on väitnud, et seadused, mis kanepi tarvitamise keelavad, on olnud ebaefektiivsed, võttes arvesse, et kanadalased on ühed maailma suuremad kanepitarvitajad. Uus seadus on Trudeau sõnul mõeldud kanepi alaealistest ja tulu kurjategijatest eemal hoidmiseks.

Kanada föderaalvalitsus ennustab, et kogub kanepimüügilt maksudena 400 miljonit dollarit aastas.

Täiskasvanutel on lubatud osta kanepiõli, seemneid ja taimi ning kuivatatud kanepit litsentseeritud tootjatelt ja edasimüüjatelt ning omada avalikult kuni 30 grammi (ühe untsi) kuivatatud kanepit või selle ekvivalenti.

Karistused rikkumiste eest on karmid. Kui jäädakse vahele kanepi müügiga alaealisele, võib ähvardada kuni 14-aastane vanglakaristus.