Trudeau teatas, et Kanada kutsub tagasi oma hävituslennukid, mis on seni osalenud operatsioonides ISIS-e terrorirühmituse sihtmärkide pommitamisel Süürias ja Iraagis, vahendab BBC.

Ta informeeris sellest kohe ka lõunanaabreid ehk USA presidenti Barack Obamat. Kuigi ta ei teatanud avalikult veel lennukite kojutoomise tähtajast oli Trudeau juhitava Liberaalse partei valimiskampaania eesmärgiks vastavas operatsioonis osalemine lõpetada vähemalt tuleva aasta märtsis.

Samas jätkab Kanada uus valitsus Iraagi vägede sõjalise väljaõppe toetamist kohapeal.

Kui eelmine Kanada valitsus oli väga rangelt Süüria sõjapõgenike probleemi lahendamises osalemise vastu, siis ka siin teatas uus valitsus kannapöördest. Trudeau kinnitas, et Kanada kavatseb juba aasta lõpuks vastu võtta vähemalt 25 000 põgenikku.

Esmaspäeval Kanadas toimunud üldvalimistel sai üheksa aastat võimul olnud konservatiivne peaminister Stephen Harper suurelt lüüa ning eelmises parlamendis alles suuruselt kolmandaks erakonnaks olnud Liberaalne partei võttis mäekõrguse võidu. Nad said 338 kohalises parlamendis kokku 184 mandaati, mis andis võimaluse moodustada kindla absoluutseenamusega valitsus.