Itaalia valitsus teatas, et on saanud kinnitused meeste kohtlemise ja nende inimõiguste austamise kohta, vahendab BBC News.

Uudis itaallaste Indiasse naasmise kohta lõdvendas diplomaatilisi pingeid kahe riigi vahel.

„Diplomaatia töötab jätkuvalt, kui kõik teised arvavad, et kõik on kaotatud,“ ütles India välisminister Salman Khurshid.

Merejalaväelasi Massimiliano Latorret ja Salvatore Gironet süüdistatakse kalurite tulistamises India Kerala osariigi ranniku juures 2012. aasta veebruaris. Merejalaväelased kaitsesid Itaalia naftatankerit ja pidasid kalureid piraatideks.

Mehed olid enne kohut kautsjoni vastu vabastatud ning neil lubati veebruaris toimunud Itaalia parlamendivalimisteks kodumaale sõita, tingimusel, et nad naasevad kohtupidamiseks 22. märtsiks.

Itaalia suursaadik Mancini andis isikliku siduva lubaduse, et mehed naasevad nelja nädala jooksul.

Rooma otsustas aga, et Latorre ja Girone ei lenda tagasi Delhisse, sest India rikub nende üle kohut pidades rahvusvahelisi seadusi, sest tulistamine leidis aset rahvusvahelistes vetes. Rooma tegi ettepaneku, et meeste üle mõistataks kohut Itaalias.

Päev enne naasmistähtaja saabumist tegi Itaalia peaministri Mario Monti büroo avalduse, milles öeldakse, et merejalaväelased nõustusid kohtumisel Monti ja teiste ministritega Indiasse naasma.

Itaalia president Giorgio Napolitano ütles, et tunnustab merejalaväelaste vastutustunnet ning lubas, et Itaalia jääb nende kõrvale.