Prussak, kes on ühtlasi ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) aseesimees, ütles esmaspäeval, et Kaliningradi oblast võib saada EL-i liikmeks ka ülejäänud Venemaast eraldi, kui võetakse vastu seadus enklaavis eritsooni asutamise kohta ja talle antakse vabariigi staatus.

Kuberner selgitas sealjuures, et Kaliningradi oblast peab sel juhul jääma ikkagi föderatsiooni osaks. Novgorodi oblasti juhi sõnul tuleb panna Kaliningradi oblastit juhtima presidendi eriesindaja, kellel on väga suured volitused. “Kaliningradi oblastil on niivõrd erilised tingimused, et selle juhtkond peab lahendama kõiki küsimusi otse koos presidendi endaga, muidu me kaotame selle territooriumi,” hoiatas Prussak.

Ta ei välistanud sealjuures, et lääneriigid “üritavad seda ala Venemaa küljest lahti haakida”, Venemaa aga tahab oblastit kõigi vahenditega endale hoida. Kuberner toonitas, et Kaliningradi oblastit “tuleb kaitsta diplomaatiliselt”.

Ta avaldas veendumust, et Venemaa peab taotlema EL-i liikmesriikidelt Kaliningradi oblastile erisoodustusi. Muu hulgas puudutab see maantee kulgemist ning õhu- ja meretransporti. “Võib-olla on selleks vaja kokkuleppeid ümber Kaliningradi oblasti asuvate riikidega,” märkis Prussak.