Siiani pikima ujumisretke sooritas Sloveeniast pärit Strel mööda Jangtse jõge, kattes 3979 kilomeetrit, nüüd plaanib ta ujuda kokku 5400 kilomeetrit, teatab The Telegraph.

Maailma teiseks suurim jõgi Amazonas on aga kõigist varem läbi ujutud jõgedest kõige karmim. Jões elavad piraaja kalad, krokodillid, haid, mürgised magevee astelraid ja verdimevad candiru kalad.

Candirud ehk “Brasiilia vampiirkalad” on tillukesed kalad, kes ujuvad ihuõõnsustesse — nende lemmik on peenis — kus ajavad oma terava seljauime püsti, et lõhkuda kude ja tekitada verejooks, millest toituda. Lisaks on jões keerised, kärestikud ja 4,5 meetri kõrgused lained.

Streli abistab 45-liikmeline meeskond, kes reisivad paatides, kaasas värske vere tünnid, mis üle parda valatakse, et kiskjaid ujujast eemale meelitada.

Strel harjutas Amazonase reisiks kaks aastat, võttes juurde 20 kilo. Mees kavatseb päevas ujuda 14 tundi ja jõe läbida 70 päevaga. Ta kannab ujumiskostüümi ning katab oma keha vaseliiniga. Magamine toimub ühes paatidest. Magamiseks on ette nähtud kolm tundi, seejärel tehakse massaaži ja toimub arstlik ülevaatus.

Kogu üritust saab jälgida interneti vahendusel ning see läheb maksma üle 11 miljoni krooni.