Sellekohasel miitingul osales ligi 500 Bagõssi ja Turkestani külade elanikku, kes valisid endale presidendi ning 10-liikmelise parlamendi.

Valitud president, eakas kohalik õpetaja lubas kaitsta külaelanike huve.

Pealtnägijate kinnitusel kardavad ligi 2000 nende külade elanikku, kellest 80 protsenti on Kasahstani kodanikud, et külad jäävad riigipiiri määratlemisel Usbekistani territooriumile.

Just see asjaolu ning soov pöörata probleemile ühiskonna tähelepanu, olidki miitingu ajendiks, mitte soov “saavutada reaalset suveräänsust”, kinnitasid pealtnägijad ajakirjanikele.

Miitingu ajasid laiali Usbekistani õiguskaitseorganite esindajad.

Üks aktsioonis osalenu, Kasahstani kodanikuliikumise Azat esindaja Oral Saulebai vahistati ning ta viidi Usbekistani vanglasse, kus ta kuulutas koheselt välja näljastreigi ja nõudis Kasahstani saatkonna esindaja juuresviibimist tema ülekuulamise ajal.

2001. aasta novembris sõlmisid Kasahstani ja Usbekistani riigipead Nursultan Nazarbajev ja Islam Karimov piirileppe. Leppega määratletleti 2159 kilomeetrit ehk 96 protsenti riikidevahelisest piirist. Piir jäi määratlemata kolmes lõigus, muuhulgas Bagõssi ja Turkestani küla piirkonnas, aga ka Arnassai nõos.

Astana ja Taškent kavatsevad piiri paikapaneku lõpetada käesoleva aasta esimesel poolel.